Geen nieuwe rechters Ruinerwoldzaak, zitting gaat hele avond door

 © ANP

De zaak tegen de zogenoemde Ruinerwold-klusjesman Josef B. behoudt dezelfde rechters. Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Assen maandag besloten.

Redactie

De rechters zetten de zitting maandagavond voort. De officier van justitie begint om 19.00 uur met het requisitoir, dat zal uitmonden in een strafeis. De rechtbank zal de zaak laat in de avond afronden.

Advocaat Yehudi Moszkowicz, die B. bijstaat, had de rechtbank in Assen gewraakt. Hij vindt dat één van de rechters vooringenomen is geweest in de vraagstelling aan zijn cliënt, waardoor de indruk werd gewekt dat er al een standpunt was ingenomen. De wrakingskamer vindt dat de rechter nadrukkelijk slechts een vraag heeft gesteld.

Moszkowicz staat de 61-jarige B. bij. De Oostenrijker wordt ervan verdacht dat hij actief heeft bijgedragen in het verborgen houden van zes kinderen van een gezin in een afgelegen boerderij in het Drentse Ruinerwold. Aan hun verborgen leven kwam in oktober 2019 een einde toen één van de kinderen alarm sloeg in een kroeg in het dorp. Hij leidde de agenten naar een niet afgesloten verborgen ruimte in de boerderij, waar nog eens vijf jongvolwassenen zaten. Het zestal was niet ingeschreven in burgerlijke stand en had nooit een school of een medische instantie bezocht.

Lees ook: Vader opgesloten gezin Ruinerwold te ziek voor strafzaak en komt vrij

Moszkowicz struikelde over de vraagstelling van één van de rechters. Uit de manier van vragen wekte zij volgens de raadsman de indruk dat ze al een mening over de zaak had. De rechter, die deze vraag stelde, zei tegen de wrakingskamer dat zij van B. wilde horen over wat hij bij de politie verklaarde dat de kinderen vrij waren om te gaan en staan waar ze wilden. Ze vroeg zich af in hoeverre dit mogelijk was, omdat de kinderen niet over documenten beschikten. „Ik stelde niets vast. Ik heb geprobeerd B. te verleiden tot een antwoord op een vraag, maar dit is niet gelukt. Jammer”, zei de rechter.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws