OM eist vier jaar tegen klusjesman in zaak Ruinerwold

De boerderij in Ruinerwold waar het gezin zonder veel contact met de buitenwereld woonde. © De Telegraaf

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van vier jaar tegen de 61-jarige Josef B., voor de mishandeling en vrijheidsberoving van de kinderen van het verborgen gezin in Ruinerwold. De aanklager vindt dat de man na een veroordeling per direct terug moet naar de gevangenis.

Redactie

Het gezin leefde vanaf 2010 in totale afzondering op een afgelegen boerderij en werd in oktober 2019 ontdekt, nadat één van de kinderen alarm sloeg in het dorp. B. was de huurder van het pand. Hij knapte de boerderij op en ondersteunde het gezin financieel. De zes meerderjarige kinderen die daar woonden waren nooit door hun vader Gerrit Jan van D. aangegeven bij de burgerlijke stand, bezochten geen school en kregen geen medische zorg.

Lees ook: Geen nieuwe rechters Ruinerwoldzaak, zitting gaat hele avond door

B. kende Van D. al tientallen jaren via de beruchte Moonsekte. Van D. zag zichzelf als aartsvader en bereidde zijn kinderen in zijn eigen ontwikkelde geloof op een leven in een nieuwe wereld. B. volgde Van D. als discipel op de voet. Van D. heeft negen kinderen die hij jarenlang afzonderde van de buitenwereld. Het gezin woonde onder meer in Hasselt, Zwartsluis en Meppel. De drie oudste kinderen verlieten het gezin toen het neerstreek in Ruinerwold.

Van D. „zuiverde” zijn kinderen van „kwade geesten” door hen te mishandelen en tijdelijk op te sluiten. Ze kregen dan nauwelijks te eten. Dit haalt het OM uit de dagboeken van de kinderen en (video)dagboeken van hun vader. Volgens de kinderen werden zij niet door B. geslagen en werd B. door Van D. mishandeld.

Pieter Baan Centrum

Het OM vindt B. ook medeschuldig aan het mishandelen van een Oostenrijker die tijdelijk voor Van D. werkte. B. wilde niet meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum en daarom konden geen stoornissen worden vastgesteld. Het OM gaat uit van volledige toerekeningsvatbaarheid bij de verdachte.

Lees ook: Kinderen Ruinerwold in rechtbank: ’Josef B. had onze held kunnen zijn’

De kinderen ervaren volgens de officier van justitie nog dagelijks de gevolgen van het door Van D. geïnitieerde geloof en speelde B. een cruciale rol in het laten voortbestaan van dit systeem. Dit rekent de aanklager de man zwaar aan.

Rancune

Volgens de advocaat van de verdachte zijn de verklaringen voortgekomen uit rancune tegenover hun vader. Er was sprake van een intense geloofsbeleving waarbij geen sprake was van vrijheidsberoving van de kinderen.

Alleen B. staat terecht. Door een hersenbloeding zijn de hersenen van Van D. aangetast. De rechtbank stopte vorig jaar in maart de strafzaak tegen Van D., omdat de man niet zou begrijpen waarvoor hij terecht staat.

De rechtbank doet 14 juni uitspraak.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws