‘Gebutst en geblesseerd’ keert Gündoğan terug als Kamerlid

 © ANP / ANP

„Gebutst en geblesseerd” keert Nilüfer Gündoğan na maanden afwezigheid terug in de Tweede Kamer.

RedactieBron: ANP

De ruzie met Volt, de partij die haar uit de fractie zette en zelfs royeerde, is nog lang niet uitgevochten en de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag hebben haar diep geraakt. Toch vindt zij het tijd om „met goede moed het werk te hervatten”.

Zelfs op haar werkplek in de Tweede Kamer zegt Gündoğan, opgegroeid in Weert, dickpics te hebben ontvangen en andere ongepaste post met „bizarre seksuele verzoeken” van mannen. „Dat doet wat met je”, zegt zij. Temeer omdat volgens haar nooit onafhankelijk onderzoek is gedaan naar de aantijgingen tegen haar.

Rechtszaak

Met de fractie van Volt of met politiek leider Laurens Dassen heeft Gündoğan geen contact gehad over haar terugkeer. Dat zal ook te maken hebben met de rechtszaak die nog loopt tussen het Kamerlid en haar voormalige partij. Een verzoening wil zij nog altijd niet helemaal uitsluiten. Maar: „er is wel heel veel gebeurd waardoor dat lastig is”.

Het betekent dat Gündoğan „tegen wil en dank fractie twintig is geworden”. Zij vindt het „aan anderen om te beoordelen” of zij in die hoedanigheid iets toe te voegen heeft. Van opstappen als volksvertegenwoordiger wil zij evenwel niets weten. „Ik beschouw het als een plicht. Ik heb mij gecommitteerd voor vier jaar, die wil ik volmaken.”

Nog even rustig aan

Het teruggekeerde Kamerlid gaat het naar eigen zeggen de komende tijd nog even rustig aandoen, ze wil nu vooral haar werk hervatten. Gündoğan positioneert zichzelf „ergens aan de linkervleugel van D66 en tegen de PvdA aan” op het politieke spectrum. „Dat is waar ik me als liberaal thuis voel.”

Lees ook: Nilüfer Gündogan pakt Kamerwerk weer op na ruzie met Volt: ‘Ik ben op mijn kwetsbaarste moment gepakt’

Gündoğan vindt de versplintering niet het grote probleem; het gaat wat haar betreft op het goed functioneren van de democratie. Zij wil meer Tweede Kamerleden. De huidige 150 vindt zij onvoldoende om het kabinet met dertig bewindspersonen „deugdelijk te controleren”.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws