Moederbedrijf Albert Heijn zet meer om door hogere prijzen

Afbeelding: ANP

Ahold Delhaize heeft meer verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar. Het supermarktconcern had minder te maken met coronalockdowns, maar consumenten bleven relatief veel uitgeven in de supermarkt. Ook zijn de prijzen van veel producten gestegen, maar Ahold Delhaize maakt niet bekend hoeveel de inflatie meespeelde in de omzetplus.

Topman Frans Muller zegt de prijzen niet meer dan noodzakelijk te laten oplopen om consumenten te helpen. Die prijsstijgingen beperken kan het moederbedrijf van Albert Heijn vooral met de eigen merken. Maar ook in de onderhandelingen met andere leveranciers zet Ahold Delhaize druk. Zo vocht het bedrijf eerder dit jaar een ruzie met Nestlé uit.

„Het is onze rol om de prijzen zo laag mogelijk te houden”, aldus Muller. „We hebben veel klanten met een kleine portemonnee en die proberen we te helpen.” Dat veel bedrijven ook minder voedsel dan normaal in verpakkingen stoppen, probeert Ahold ook aan te pakken. „We willen dat bedrijven daar duidelijk over zijn. Zelf geven we kiloprijzen aan om de consument te informeren.”

De totale omzet van Ahold Delhaize bedroeg 19,8 miljard euro, een toename van 8,3 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam onder meer door overnames, zoals die van 38 supermarkten van DEEN in Nederland en de keten Southeastern Grocers in de Verenigde Staten. Ook openingen van nieuwe winkels van bestaande ketens droegen bij en de sterke dollar ten opzichte van de euro. „We verdienen 60 procent van ons geld in de VS, dus dat merken we ook.”

Als gekeken wordt naar de winkels die een jaar geleden ook al open waren, steeg de omzet met 3,3 procent, wat volledig te danken was aan de Amerikaanse supermarkten. In Europa ging die zogenoemde vergelijkbare omzet met 3,1 procent omlaag. De nettowinst bleef ongeveer gelijk aan vorig jaar met 546 miljoen euro.

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee