Fiets de Romeinse weg tijdens de Nationale Archeologiedagen

 © Annemiek Mommers

Silke van Deelen

De Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni bieden een mooie gelegenheid om bezoekers kennis te laten maken met de Via Traiana, een Romeinse weg tussen Tüdderen (D) en Reuver.

Zo’n 2000 jaar geleden werd er in het Romeinse Rijk door de Romeinen een enorm wegenstelsel aangelegd van zo’n 80.000 kilometer. Eén van deze wegen is de Via Traiana. Deze weg, aangelegd in de eerste helft van de 1ste eeuw na Christus, verbond de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana (Xanten) met Heerlen en Maastricht en was van grote militaire en economische betekenis.

De Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni bieden een mooie gelegenheid voor bezoekers om deze weg door middel van een fietstocht zelf te verkennen. Natuurlijk is de oorspronkelijke Romeinse weg na een paar duizend jaar grotendeels verdwenen, of ligt deze onder een asfaltweg. Echter, op sommige plaatsen is de weg nog enigszins intact. Hier en daar gaat de fietsroute zelfs nog letterlijk over deze oude Romeinse weg.

De fietsroute bestaat uit drie deelroutes van elke circa 35 kilometer tussen het Romeinse Teudurum (Tüdderen) en de Witte Steen in Reuver. Elke deelroute voert van zuid naar noord zo veel mogelijk langs het mogelijke tracé van de Romeinse weg. Terug naar het startpunt voert de route langs historische bezienswaardigheden. Natuurlijk is het ook mogelijk de route andersom te fietsen.

Vanaf 17 juni kunnen de routes gedownload worden op de site van de Nationale Archeologiedagen: www.archeologiedagen.nl/.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten