Zonnepanelen vallen bij 75.000 huizen uit als de zon fel schijnt

 

 © Getty Images

Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren.

RedactieBron: ANP

Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt.

Dat blijkt volgens het AD uit gegevens van de Nederlandse netbeheerders. De storingen kunnen een flinke belemmering vormen voor de energietransitie, want de Nederlandse netbeheerders voorspellen dat de komende jaren nog veel meer huishoudens met uitval van zonnepanelen te maken krijgen.

Lees ook: Investeringen in je eigen woning veel sneller terugverdiend door hoge energieprijzen

Populair

Dat komt omdat de panelen razend populair zijn door de hoge elektriciteitsprijs. Afgelopen vijf jaar is het aantal huizen met zonnepanelen vervijfvoudigd. Anderhalf miljoen huishoudens hebben zich gemeld bij de netbeheerders om stroom terug te kunnen leveren. Eén op de twintig huizen met zonnepanelen, schatten de netbeheerders, heeft nu al last van uitval door te hoge netspanning. Als er in de straat of wijk meer panelen komen, wordt de kans op storingen nóg groter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws