F-16’s onderscheppen vliegtuig boven Nederland na bommelding

Er staan permanent twee F-16’s paraat om het luchtruim van de Benelux te bewaken tegen civiele en militaire vliegtuigen waarvan gevaar uitgaat.  © Hollandse Hoogte / Colorwood Pho

Twee Belgische F-16’s hebben dinsdag een vrachtvliegtuig vanuit China onderschept in het Nederlandse luchtruim en begeleid naar de luchthaven van Luik. Reden is een bommelding, die later vals bleek, liet Christian Delcourt, de woordvoerder van Luchthaven Luik weten.

Redactie

De twee F-16’s stegen dinsdagavond op, op vraag van de Nederlandse luchtgevechtsleiding. Ze onderschepten het cargovliegtuig in het Nederlandse luchtruim en begeleidden het naar Luik, de eindbestemming van het toestel, zo meldde het ministerie van Defensie. Het ging om een toestel van luchtvaartmaatschappij Air China Cargo.

Er was een bommelding voor de Boeing 777, die achteraf vals bleek, meldde de woordvoerder van Luchthaven Luik. Het toestel landde na 20.00 uur zonder problemen in Luik. In verband met de landing waren verschillende hangars van de luchthaven ontruimd. De woordvoerder van de luchthaven zegt dat de luchtvaartmaatschappij zelf de melding deed, na geruchten van bedreigingen tegen andere Chinese vliegtuigen op sociale media.

Lees ook: Twee F-16’s staan paraat voor het geval Russische toestellen het vliegverbod schenden

De F-16’s vlogen in Nederland sneller dan het geluid en mogelijk was er daardoor een doffe knal te horen. Nederland en België nemen de bewaking van het luchtruim afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent twee jachtvliegtuigen klaar.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws