Limburgers willen wel met de fiets naar hun werk, maar pakken toch de auto

Op de fiets naar het werk.  Afbeelding: Getty

Meer dan de helft van werkend Limburg zou het liefst op fiets of e-bike naar het werk gaan. Maar de realiteit is dat 67 procent dagelijks de auto in stapt, zo blijkt uit cijfers van leasemaatschappij ALD Automotive. Opvallend: jongeren fietsen niet naar hun werk.

Niets zo vergankelijk als goede voornemens. Tijdens corona had een kwart van de Nederlanders het goede voornemen om op de fiets naar het werk te gaan. Lekker gezond. Weerstand opbouwen, vitaal blijven. Bovendien is het duurzaam en goedkoop.

Nog steeds zegt 54 procent eigenlijk liever met de tweewieler te gaan dan met de auto (36 procent) of het openbaar vervoer (tien procent). Maar in de praktijk pakt slechts achttien procent de fiets. 53 procent stapt iedere morgen vrolijk in de auto. 42 procent van de werkende Nederlanders fietst nooit naar het werk. Als belangrijkste belemmering noemen zij de afstand van huis naar werk (63 procent).

Limburgse jongeren

Limburgers lijken iets sportiever dan de gemiddelde Nederlander. In onze provincie gebruikt 24 procent de fiets voor woon-werkverkeer. 67 procent pakt de auto, terwijl slechts negen procent met het openbaar vervoer reist. Kijkende naar leeftijdscategorie, dan zijn het vooral de zestigplussers die op hun tweewieler stappen: 38 procent. Opmerkelijk is dat van de jongeren tot 30 jaar helemaal niemand van de ondervraagden op de fiets naar zijn werk gaat. Honderd procent van de jonge respondenten reist met de auto.

Donderdag (19 mei) is het Fiets naar je Werk-dag. Een mooie gelegenheid om toch eens die fiets te proberen.

Door Marc van de Ven

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee