Neolithische bijl opgegraven bij werkzaamheden in Aalbeek

De neolithische bijl die in Aalbeek werd opgegraven. Afbeelding: Facebookpagina gemeente Beekdaelen

Ter hoogte van het welkomstbord van Aalbeek komend vanuit Hulsberg, werd onlangs tijdens de aanleg van een nieuw riool een neolithische bijl opgegraven.

De stenen bijl gemaakt van rivierklei, is aan twee zijden gepolijst en heeft één scherpe licht gebogen snijkant. De bijl is minstens vierduizend jaar oud.

Het gaat om een geïsoleerde vondst in grond die van de helling is afgespoeld. „Dit betekent dat de bijl waarschijnlijk afkomstig is van de hogergelegen helling of heuveltop ten westen van de Aalbekerweg en na verloop van tijd door erosie, samen met de omliggende grond, naar beneden is gespoeld. De vondst kan erop wijzen dat er in die zone ooit een neolithische nederzetting was”, zo laat de gemeente Beekdaelen op haar Facebookpagina weten.

De werkzaamheden in Aalbeek worden onder archeologische begeleiding van SOB Research uitgevoerd en staan onder toezicht van regioarcheoloog Hilde Vanneste.

Door redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten