Het ‘groote hol’ van Maastricht is verdwenen uit het collectieve geheugen

De grote ingang van de Sint-Pietersberg.  Afbeelding: Hans Ogg

In de lente van 1916 stortte de ‘ Grote ingang’ van de Sint-Pietersberg in. ‘La Grande Entrée’, zoals die op veel oude landkaarten wordt aangeduid, of ‘het groote hol’.

Wie oude reisverslagen over bezoeken aan de grotten van de Sint-Pietersberg in Maastricht doorkijkt, krijgt bijna altijd iets te lezen over de beroemde Grote Ingang. De Moeder Aller Ingangen, meestal aangeduid als de Grote Ingang of Grande Entrée.

Vanuit hier werden, zeker in de 18de eeuw, maar ook al eerder, rondleidingen gestart. Door zijn omvang was hij al van verre te zien. In 1916 is hij ingestort en sindsdien is hij zo verdwenen uit het collectieve geheugen dat inwoners van Maastricht die voor het eerst de foto zien zich afvragen waar deze ingang toch gelegen moet hebben.

Afmetingen

De Grote Ingang was volgens sommige bronnen 13 meter hoog, 16 meter breed. Zo hoog en breed is hij echter niet altijd geweest. Ingangen van groeves zijn meestal niet meer dan een paar meter hoog en een meter of vier breed: voldoende om verkeer met paard-en-wagen mogelijk te maken. Grotere openingen maken was daarvoor niet nodig en bovendien erg moeilijk te realiseren.

De enorme afmeting heeft dan ook een andere achtergrond: de specifieke ligging aan de westzijde van de berg. Op oude plattegronden is duidelijk te zien dat ter plaatse een steil stuk heuvel als het ware naar voren sprong. Een afwisselend patroon van steile, bijna soms loodrechte hellingen en meer glooiende stukken zie je veel in Limburg.

Westenwind

In het steile stuk dagzoomt de mergel en op een plaats waar dat gebeurt is het gemakkelijk om een groeve te ontginnen en een ingang te maken. Maar juist de ligging op het westen stelde de ingang steeds bloot aan de in deze contreien overheersende westenwind die veel regen aanvoert.

De oplossende werking van het water, het erosiegeweld van de wind en optredende vorstschade hebben daarna hun werk gedaan en de opening steeds groter gemaakt.

Door Hans Ogg - museum Oud Sint-Pieter

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten