Weinig overlast in Limburg door onweer, code oranje opgeheven

Een boom is door de storm omgevallen in Maastricht.  Afbeelding: Orange Media

De onweersbuien die donderdagmiddag over Limburg trokken hebben nauwelijks tot overlast geleid. Stormschade werd vooral gemeld in Maastricht en de kop van Noord-Limburg.

Code oranje werd donderdagmiddag rond drie uur opgeheven voor Limburg en Noord-Brabant. Wel geldt de waarschuwing nog voor de provincies Gelderland en Overijssel vanwege onweersbuien met zware windstoten en hagel. De buien trekken in de loop van de middag weg naar Duitsland.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft de storm donderdagmiddag nergens tot grote problemen geleid. „We zijn nog aan het inventariseren maar vooralsnog lijkt het mee te vallen met de schade. Ook met het aantal meldingen viel het mee. Waarschijnlijk doordat de storm vrij snel overtrok, met tien minuten tot een kwartier was het wel voorbij. Dat was overigens wel een geluk want het ging er even hevig aan toe.”

Ook in het noorden en midden van de provincie viel de schade mee. „Er zijn tussen de zestig en zeventig meldingen binnengekomen, met name uit de kop van Noord-Limburg”, meldt woordvoerder Danny Leenders. „Daarbij ging het met name om stormschade zoals afgevallen takken en omgewaaide bomen. Tot grote problemen heeft het niet geleid.”

Zandstorm tussen Bergen en Siebengewald. Video: De Limburger

Ondergelopen kelders

De komende uren trekt een gebied met regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. In de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft een fikse stortbui geleid tot een paar ondergelopen kelders en stilstaand water op daken. Tot dusver is het bij kleine incidenten gebleven, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. In Eindhoven en omgeving kwamen tientallen meldingen binnen van stormschade. De brandweer had de handen vol aan meldingen in onder meer Eindhoven, Liessel, Aarle-Rixtel, Valkenswaard en Helmond.

Weinig overlast in Limburg door onweer, code oranje opgeheven
In Roermond worden de terrassen snel opgeruimd.  Foto: John Peters
Weinig overlast in Limburg door onweer, code oranje opgeheven
Storm in Oostrum.  Foto: Edward-Media
Weinig overlast in Limburg door onweer, code oranje opgeheven
Zware regenval in Maastricht.  Foto: Track’88

Ook vrijdag trekken er in de middag stevige regen- en onweersbuien over het land. In Limburg is kans op noodweer, meldt Weer.nl

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee