Geschil over hoogte schadevergoeding door nieuwbouwwijk in Panningen: onderzoek en onderbouwing van gemeente deugt niet

Beeld van nieuwbouwwijk Stox in Panningen. De planschade heeft overigens niet per definitie betrekking op deze woningen op deze foto.   Afbeelding: Google Streetview

Hebben twee inwoners van Panningen recht op enkele duizenden of enkele tienduizenden euro’s planschade door nieuwbouwwijk Stox? De onderbouwing van de gemeente deugt in ieder geval niet en moet over.

De Raad van State deed uitspraak in het conflict en heeft Peel en Maas opgedragen om binnen twaalf weken met een nieuw, beter gemotiveerd besluit te komen.

Onderzoek

Twee inwoners stapten naar de rechter vanwege de planschade die ze toegekend kregen door de komst van nieuwe huizen in de wijk Stox, een plan uit 2016. Uit het onderzoek dat de gemeente had laten uitvoeren kwamen bedragen van 2.250 en 9.700 euro naar voren. Volgens de bewoners is dat te weinig en deugt het onderzoek niet. Een bureau dat ze zelf inschakelden kwam uit op respectievelijk 22.250 en 34.700 euro.

De Raad van State geeft de bewoners gelijk, in zoverre dat het rapport van de gemeente inderdaad gebreken vertoont. De luchtkwaliteit, geluidshinder en de afname van zonlicht zijn bijvoorbeeld niet goed bekeken. Het is echter niet zo dat nu hogere planschades worden toegekend. De gemeente krijgt eerst de kans om met een betere onderbouwing te komen.

Door Maikel Suilen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten