Moord in hotel en brute mishandeling in Kopenhagen: Deense politie zoekt Nederlander (24)

Afbeelding: Politie

De Deense politie is dringend op zoek naar een 24-jarige Nederlander. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een moord in een hotel in Kopenhagen. Daarnaast was hij volgens de Deense betrokken bij een zeer brute mishandeling in het centrum van Kopenhagen. Sindsdien is de man spoorloos. Daarom heeft de Deense politie een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

„Een 25-jarige man is op zondag 15 mei 2022 in een appartement in Silkegade in Kopenhagen het slachtoffer geworden van een brute mishandeling”, schrijft de Deense politie op haar website. De details van de mishandeling zijn ronduit schokkend. Zo is de wang van het slachtoffer opengereten en is zijn linkeroor afgesneden”, was te lezen in het Deense politiebericht.

Linkeroor afgesneden

Voor het plegen van de mishandeling worden twee mensen verdacht. Een van de twee vermeende daders is een 20-jarige man, die dinsdagavond door de politie van Kopenhagen is ingerekend. De andere voortvluchtige verdachte is de Nederlander Yahye Mohamed O. (24). De Deense politie denkt dat O. inmiddels het land heeft verlaten en zich bevindt in Zweden, Noorwegen, Duitsland of Engeland.

Omdat O. de Nederlandse nationaliteit heeft, wordt ook niet uitgesloten dat hij zich weer in ons land bevindt. De politie van Kopenhagen bevestigt aan De Telegraaf dan ook nauw samen te werken met de Nederlandse politie.

Volgens Deense media is de 24-jarige Nederlander ook verdacht van betrokkenheid bij het doden van een 28-jarige vlak voor de brute mishandeling in het centrum. Dat bleek tijdens een wekelijks persmoment van de Deense politie. Deze 28-jarige man werd met ernstige hoofdwonden in zijn hotelkamer aangetroffen, waarna hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis is gebracht. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen. Over de moord doet de Deense politie geen officiële mededelingen.

Levensgevaarlijk

Omdat de mishandeling bijzonder gewelddadig was, roept de Deense politie eenieder die iets weet over O. zich te melden. „Wij doen er alles aan om de Nederlander zo snel mogelijk op te pakken”, zegt de woordvoerder van de politie van Kopenhagen. „We werken samen met onze internationale collega’s, maar kunnen de hulp van het publiek goed gebruiken om de dader te vinden.” Toch waarschuwt de politie O. niet zelf te benaderen. „De verdachte wordt als zeer gevaarlijk beschouwd, dus schakel de politie in als je hem signaleert.”

Moord in hotel en brute mishandeling in Kopenhagen: Deense politie zoekt Nederlander (24)
Op foto’s is te zien dat de verdachte zowel een witte sneaker als een slipper draagt. 

Foto’s

De Deense politie heeft ook foto’s van de Nederlandse verdachte gepubliceerd. Daarop is te zien hoe O. met twee zwarte tassen over straat loopt. De Nederlander heeft een donkere huidskleur, een baard en zwarte krullen. Hij is gehuld in een zwarte jas met grijs joggingpak en draagt uiterst opmerkelijk schoeisel. Aan één voet steekt een witte sneaker, aan de andere een slipper.

Wat de relatie is tussen de verdachten en het slachtoffer is niet bekend. Ook is onbekend hoe het slachtoffer het na het brute geweldsmisdrijf maakt en of men zijn oor heeft kunnen redden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat O. in ieder geval niet om consulaire hulp heeft gevraagd. „Maar dat is in zijn geval ook niet erg gebruikelijk”, zegt een woordvoerder.

Door Sharon Story

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee