Duitsland start kolencentrales weer op bij afsluiten Russisch gas

Bruinkoolcentrale van RWE in Neurath. © Lex van Lieshout, ANP

Berlijn -

Duitsland gaat energiecentrales die draaien op steenkool en olie weer opstarten als Rusland stopt met de levering van aardgas aan het land vanwege de oorlog in Oekraïne.

ANP/DPA/BLOOMBERG

Duitsland is bezorgd over een tekort aan gas in het geval van het dichtdraaien van de gastoevoer door Rusland. Gas draagt ongeveer 15 procent bij aan de Duitse stroomvoorziening. Berlijn is daarom van plan steenkolen- bruinkool- en oliecentrales langer open of op stand-by te houden. Die kunnen dan op korte termijn aangezet worden als er een tekort aan gas voor de energievoorziening dreigt.

Uitfasering

Duitsland heeft ongeveer zes gigawatt aan steenkoolcentrales in reserve. Het land wil eigenlijk in 2030 helemaal zijn gestopt met energie uit steenkolen. Duitse energiebedrijven als Uniper en RWE hebben al gezegd centrales op te kunnen starten bij een tekort aan Russisch gas.

Rusland

Steenkool is nu goed voor ongeveer een kwart van de stroomproductie in Duitsland. Verder is Duitsland voor meer dan de helft van zijn gastoevoer afhankelijk van leveringen uit Rusland. Vanwege de oorlog in Oekraïne wil Duitsland die afhankelijkheid zo snel mogelijk afbouwen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws