Oud-kanselier Schröder ziet af van commissariaat bij Gazprom

Oud-bondskanselier Gerhard Schröder geldt als een vertrouweling van Vladimir Poetin. © ANP/HH

Oud-bondskanselier Gerhard Schröder neemt geen zitting in de raad van commissarissen van Gazprom. De Duitser was wel officieel voorgedragen door het Russische staatsgasbedrijf. In een post op LinkedIn zei Schröder de nominatie niet te zullen accepteren

Redactie

Schröder kondigde vorige week ook aan dat hij opstapt als commissaris bij de Russische oliemaatschappij Rosneft. Volgens hem is het hem onmogelijk gemaakt om zijn mandaat te verlengen. Dat Schröder kandidaat was bij Gazprom was al wel bekend. De officiële voordracht nog niet.

Vertrouweling van Poetin

Schröder wordt beschouwd als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. Het Duitse parlement besloot eerder enkele privileges voor de oud-regeringsleider te schrappen. Het Europees Parlement wil Schröder en andere Kremlingezinde ex-politici zelfs sancties opleggen. De oud-bondskanselier beschadigt het aanzien van Duitsland in de wereld door geen afstand te nemen van Poetin, luidde de kritiek uit het parlement in Berlijn. Hij raakt een door de staat betaald kantoor met personeel kwijt.

Lees ook: Ex-kanselier Gerhard Schröder persona non grata vanwege ’Poetin-lobby’

Mogelijk dat zijn partij, de SPD, Schröder royeert. Dat wordt volgende maand door een arbitragecommissie besproken.

Lobbyist

Schröder was ook lobbyist voor onder meer Gazprom-dochters Nord Stream en Nord Stream 2, die gaspijpleidingen in de Oostzee exploiteren. Voor Nord Stream 2 zijn evenwel nog niet de benodigde vergunningen binnen.

In zijn enige interview sinds het begin van de oorlog in Oekraïne had Schröder tegenover The New York Times opengelaten of hij de eerdere voordracht voor de post van commissaris zou aanvaarden. Onlangs nog drong de Duitse bondskanselier Olaf Scholz er bij Schröder op aan alle activiteiten voor Russische staatsbedrijven stop te zetten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws