Veerkrachtig Vebego: personeelskrapte direct risico voor dienstverlening aan klanten
Een schoonmaker namens Vebego-bedrijf Hago aan het werk in de trein. — © Vebego
Het jaar 2021 was voor het Voerendaalse familiebedrijf Vebego een uitdagende balanceeract. En nog steeds worden veerkracht en flexibiliteit verlangd van de ruim 42.000 medewerkers in de schoonmaak, zorg, het groen en facilitair management.
Vebego heeft ondanks de coronapandemie een prima jaar achter de rug. De 128 afzonderlijke bedrijven en joint ventures realiseerden een omzet van bijna 1,3 miljard euro. De nettowinst van het moederconcern kwam uit op 28,3 miljoen euro.
Topman Ton Goedmakers is zeer tevreden: „De cijfers geven vertrouwen om te ondernemen, te groeien en om meer betekenisvolle banen te creëren.”
Vebego werkt voor klanten in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. Met de overname van de Hectas Gruppe groeide de organisatie dit jaar met ruim 8000 medewerkers en zette Vebego een grote stap op de Duitse markt.
© Vebego
De winstspurt van 16,7 miljoen in 2020 naar 28,3 miljoen euro vorig jaar, komt deels door de gestegen omzet (5,6 procent), het vrijvallen van reserveringen, een eenmalige reductie van sociale lasten in Nederland, maar ook door betere marges.
Crises
Terugblikkend zorgde corona in 2021 voor veel onzekerheden, bedreigingen maar ook kansen. „We hebben onder moeilijke omstandigheden een groot beroep gedaan op de flexibiliteit, inzet en het ondernemerschap van iedereen”, aldus Ton Goedmakers. Veerkracht was nodig omdat de omzet van de bedrijven die actief zijn op de luchthavens en bij de grote evenementenlocaties zwaar onder druk stond. Daar stond een stabiele omzet in de groen- en de zorgsector tegenover.
De uitdagingen blijven de komende jaren groot. „De nasleep van Covid-19 en vooral de oorlog in Oekraïne, gaan zeker invloed hebben op Vebego.” Goedmakers duidt in het jaarverslag op sterk stijgende grondstof- en energieprijzen en fors hogere inkoopkosten voor schoonmaakmiddelen en -materialen.
© Vebego
Verder is de oplopende inflatie een punt van zorg. „De druk om de minimumlonen te laten stijgen of om cao-afspraken tussentijds aan te passen, zal voor Vebego een stijging van de kostprijs met zich brengen.” Het is voor het bedrijf de vraag hoe de klanten hierop gaan reageren.
Koopkrachtverlies
„Ook de medewerkers van Vebego gaan de gevolgen van de oorlog voelen; de sterk stijgende prijzen voor voedsel en energie vormen voor een groot deel van onze medewerkers een zware last. Druk op de koopkracht van onze medewerkers kan leiden tot meer stress en daardoor tot een hogere kans op verzuim en langdurige uitval. Zeker als we rekening houden met het feit dat de Covid-crisis nog steeds na-ijlt.”
De krapte op de arbeidsmarkt vormt een direct risico voor Vebego en de dienstverlening aan klanten. „Op alle niveaus is het vinden en behouden van goed gekwalificeerd personeel een uitdaging. Individuele dochterbedrijven hebben soms honderden vacatures openstaan. Op termijn kan dit directe consequenties hebben voor onze dienstverlening: zijn we nog wel in staat onze beloften naar klanten waar te maken?”
Ton Goedmakers: „We zijn ervan overtuigd dat onze organisatie sterker wordt als we diversiteit omarmen, waarmee we tegelijkertijd de krapte op de arbeidsmarkt (deels) kunnen opvangen. Dit bereiken we onder andere door in beeld krijgen welke talenten iemand heeft, welke rol daarbij past en dus welke ontwikkeling gewenst is. De keerzijde van de oorlog in Oekraïne is dat de mensen die uit hun land gevlucht zijn, in Nederland direct aan de slag mogen. Dit brengt hén bestaanszekerheid en eigenwaarde en kan óns helpen in de omgang met de krappe arbeidsmarkt.”