Acteur en theaterregisseur Gijs de Lange (65) overleden

 © ANP / ANP Kippa

Acteur en theaterregisseur Gijs de Lange is overleden. De Lange overleed woensdag na een kort ziekbed op 65-jarige leeftijd in Amsterdam. Dat laat zijn management donderdag weten.

Redactie

De Lange werkte als regisseur aan toneelproducties bij onder meer Het Nationale Theater, Orkater, De Appel, Senf Theater, Bos-theaterproducties en More theater. Ook regisseerde hij musicals zoals Jan Jans en de Kinderen, Into the woods en Dreamgirls. Hij regisseerde ook cabaretvoorstellingen van onder anderen Remko Vrijdag & Martine Sandifort, Alex Klaasen en Henry Van Loon.

Als acteur speelde de in Rotterdam geboren De Lange tientallen rollen op het toneel, maar hij was ook te zien in vele films en televisieproducties zoals Gooische Vrouwen, Bloedverwanten en De gelukkige huisvrouw. Ook trad hij jarenlang op in het jeugdprogramma Klokhuis.

Zeldzame longziekte

De Lange sprak ruim een week voor zijn dood uitgebreid met podcastmaker en acteur Pepijn Schoneveld over zijn naderende einde. Schoneveld heeft de aflevering van Peptalk met de overleden acteur en regisseur donderdag als eerbetoon aan De Lange online gezet. De twee waren jarenlang bevriend. In de aflevering vertelt De Lange dat hij leed aan longfibrose, een zeldzame longziekte. Hij vertelt onder meer dat de ziekte niet te genezen is en dat hij er kortademig van is geworden.

Veel bekende Nederlanders hebben donderdag gereageerd op het overlijden van de acteur en regisseur. Velen herinneren zich zijn rol als ‘vieze kok’ Alberdink Thijm, die hij lang speelde in kinderprogramma Het Klokhuis, waarmee hij bij het grote publiek bekend werd.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws