De gitaren van Bono en schilderijen van Rembrandt zijn opgeborgen door een bedrijf uit Panningen
De gitaren van Bono en schilderijen van Rembrandt zijn opgeborgen door een bedrijf uit Panningen. — © De Limburger
Een zelfverzekerde Randstedeling is sinds 2019 directeur van Bruynzeel in Panningen. Hij moet een einde maken aan de valse bescheidenheid en verkondigen dat het bedrijf de kostbare spullen van de koning en van Apple opbergt.
„Als je bij het Van Gogh Museum in Amsterdam een rek uittrekt, hangen er soms twintig aquarellen en schilderijen aan. Alle kunstwerken samen zijn misschien wel een half miljard waard”, vertelt directeur Alexander Collot d’Escury van Bruynzeel Storage Systems. „En wij moeten zorgen dat ze degelijk en veilig worden opgeslagen.”
Gelukkig kan het bedrijf uit Panningen bogen op enige ervaring. Het werkte voor het Louvre in Parijs en het Victoria & Albert in Londen, „zeg maar het Rijksmuseum van Engeland”. Binnenkort wordt het Holocaustmuseum in Israël onder handen genomen. Een „fantastisch project”, aldus Collot d’Escury, was ‘de pot’ van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het eivormig gebouw is het eerste museumdepot ter wereld dat publiek toegankelijk is.
De kunstwerken in het publiek toegankelijk depot van Museum Boijmans Van Beuningen. — © Bruynzeel
Paleis Het Loo
Een andere megaklus was het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort, de opslag van de collecties van Rijksmuseum, Paleis Het Loo, Nederlands Openluchtmuseum en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In Stuttgart, somt Collot d’Escury verder op, is voor negentig kilometer aan legplanken verwerkt in een bibliotheek. De zelfverzekerde Randstedeling is in 2019 in Panningen aan de slag gegaan om Bruynzeel af te helpen van zijn valse bescheidenheid.
Wie de naam Bruynzeel hoort, ook in Noord-Limburg, denkt vaak aan keukens of potloden. Die worden in Panningen niet gemaakt, maar een relatie is er zeker. De Limburgse onderneming is ontstaan uit de stoomtimmerfabriek van Cornelis Bruynzeel, die 125 jaar geleden werd opgericht in Rotterdam. Die boog houten planken voor de bouw van schepen. Van lieverlee kwamen ook andere producten uit de fabriek, zoals keukens, potloden en stellages. Er werden aparte bedrijven voor opgericht. Zoals Bruynzeel Storage Systems, dat slimme systemen bedenkt om spullen op te slaan. De specialist in ruimtebesparing groeide uit tot marktleider in Europa en één van de grootste spelers ter wereld, benadrukt Collot d’Escury.
Directeur Bart Sijben toont de productie van stalen legplanken. — © Laurens Eggen
Hightech
Bruynzeel kan met de helft van de ruimte toe door statische opslagsystemen te vervangen door verrijdbare. In het eerste geval moet je denken aan stellages met gangpaden, zoals de openbare bibliotheek eruitziet. Bruynzeel zet de spullen in hoge stalen kasten en plaatst ze tegen elkaar aan. Ze staan op rails, zodat er telkens één gangpad elektronisch geopend kan worden. Scheelt paden en dus ruimte. Vernuftige systemen voorkomen dat je geplet wordt door kasten die sluiten als je er nog tussen staat.
Het is hightech, aldus de directeur. De opslagsystemen staan niet alleen in archieven, bibliotheken en musea, maar ook in bedrijven, winkels, ziekenhuizen. Problemen met de levering van producten door de handelsoorlog tussen Amerika en China, corona, een schip dat het Suezkanaal blokkeert en de oorlog in Oekraïne hebben organisaties aan het hamsteren gezet. Ze willen belangrijke goederen zelf opslaan. Je kunt nieuwe opslagruimte bouwen, zegt Collot d’Escury. „Maar vergunningprocedures zijn tijdrovend, personeel en bouwmaterialen schaars en grond is duur. Wij bieden een alternatief.”
Champagne
Door de slimme en efficiënte systemen hoeven bestaande magazijnen niet uitgebreid te worden om meer ruimte te creëren, verzekert hij. Zo wilde champagnehuis Moët & Chandon meer kurken en ijzerdraad op voorraad om de bubbels te bottelen. „Karl Lagerfeld wil geen nee verkopen en heeft daarom liever te veel roze schoenen van maat veertig.” Het werd mogelijk gemaakt door Bruynzeel.
De toepassingen zijn legio. In Parijs is een voormalige parkeergarage verbouwd tot stadsboerderij. In een afgesloten ruimte worden op meerdere verdiepingen groenten, fruit en kruiden geteeld. Door de uitgekiende ledverlichting groeien de planten 24 uur per dag. Daarnaast verbruiken ze weinig water en zijn gewasbeschermingsmiddelen overbodig. Het F1-team van McLaren wordt ondersteund door Bruynzeel, maar ook Apple en Intel bij de opslag van hun bedrijfsgeheimen. In Dublin hebben ze U2 als klant. De geluidsopnames van alle nummers worden er opgeslagen, maar ook de brillen, jasjes en gitaren van Bono.
Woningtekort
Bruynzeel meent ook een oplossing te hebben voor het woningtekort. Het prototype is te zien in Panningen. Als een kast naar de ene kant wordt bewogen, kan een bureau uitgeklapt worden. Als het naar de andere kant gaat, komt een bed omlaag. „Ideaal voor studentenkamers en tiny houses”, meent Collot d’Escury. Het principe is toegepast in vakantiehuisjes in Zwitserland.
De oplossing van Bruynzeel voor het woningtekort, is het efficiënter gebruiken van ruimte. — © Laurens Eggen
Het besparen van ruimte, doceert de Bruynzeel-directeur, is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet. „Gebouwen zijn goed voor 40 procent van de CO₂-uitstoot. Door onze systemen bespaar je 50 procent aan ruimte. Daarbij neemt de wereldbevolking toe naar 9,5 miljard in 2050. Als je die wilt huisvesten, moet je ook toe naar kleinere woningen.” Bruynzeel – dat 220 werknemers telt, van wie 130 in Panningen – heeft door alle internationale ontwikkelingen de wind mee, zegt Collot d’Escury. De omzet steeg vorig jaar met een kwart naar 70 miljoen euro, de winst verdubbelde naar 10 miljoen euro. „Het orderboek is 30 procent voller dan vorig jaar rond deze tijd. We groeien heel hard.”
Gerelateerde berichten
Ander Nieuws
Zuid-Limburg had 180 busondernemingen: ‘Mijnwerkers hingen een rode zakdoek uit het raam van het café, dan wist de chauffeur dat ’ie moest stoppen’
Rolhockeyers Brunssum rijden honderden kilometers om wedstrijden te spelen: ‘Er zijn slechts zes clubs in Nederland’
Nienke is een jonge mantelzorger: ‘En dat is soms best zwaar’