‘Triangle of sadness’ wint Gouden Palm in Cannes

Ruben Östlund met zijn tweede Gouden Palm, dit keer voor ’Triangle of Sadness’.  Afbeelding: EPA

De Zweedse satire Triangle of sadness heeft op het 75e filmfestival van Cannes de begeerde Gouden Palm gewonnen. Cineast Ruben Östlund sleepte de hoofdprijs voor de tweede keer in de wacht, nadat hij deze in 2017 ook al eens won met The square.

In Triangle of sadness lijdt een luxe jacht vol rijke passagiers schipbreuk. Een deel van de opvarenden spoelt aan op een verlaten strand, waar de verhoudingen volledig worden omgedraaid. Want de toiletjuffrouw die aan boord geen blik waardig werd gekeurd, blijkt de enige te zijn die beschikt over de vaardigheden waarmee het groepje kan overleven; een machtspositie die zij maar wat graag uitbuit.

De Grote Prijs van de Jury werd in Cannes gedeeld door de broeierige boekverfilming Stars at Noon van de Franse regisseur Claire Denis en het aangrijpende Belgische drama Close van Lukas Dhont (Girl). Zijn landgenoten Félix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch ontvingen de Juryprijs met Le otto montagne, samen met de Pool Jerzy Skolimowski die zijn ezelsdrama Eo beloond zag.

Feest compleet

Het feest voor de Belgen was compleet toen ook Jean-Pierre en Luc Dardenne in de prijzen vielen. Hun immigrantemdrama Tori & Lokita kreeg een speciale award ter gelegenheid van het 75e jubileum van het filmfestival.

De Zuid-Koreaan Song Kang-ho (Broker) en de uit Iran afkomstige Zar Amir-Ebrahimi (Holy spider) werden gelauwerd als beste acteur en beste actrice. Ook de Zuid-Koreaanse cineast Park Chan-wook won. Hij kreeg met zijn Decision to leave de prijs voor de beste regie.

Door Marco Weijers

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee