Duitsland gaat grondwet wijzigen voor mega-investering in leger

 

 © De Telegraaf

Duitsland gaat zijn grondwet aanpassen om een eerder al aangekondigde mega-investering in het leger, ter waarde van 100 miljard euro, daadwerkelijk mogelijk te maken.

Redactie

Het Duitse ministerie van Financiën liet zondagavond weten dat er inmiddels een twee derde meerderheid in het parlement voor zo’n grondwetswijziging bestaat.

Om 100 miljard euro extra te investeren in het Duitse leger, wordt een speciaal defensiefonds opgericht. Maar dat dient ontheffing te krijgen van de grondwettelijk vastgelegde schuldenbeperking in Duitsland. De centrumrechtse oppositie en de regeringscoalitie hebben nu ingestemd met zo’n vrijstelling.

Lees ook: Expert over de ‘superwapens’ die VS gaat leveren: ‘Zo doen ze de Russen echt pijn’

De 100 miljard euro zal over een periode van meerdere jaren worden uitgegeven. De Duitse regering wil het geld gebruiken om het huidige defensiebudget te verhogen en te zorgen dat Duitsland gaat voldoen aan de NAVO-doelstelling om elk jaar 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie uit te geven. Aanleiding voor de Duitse wens het defensiebudget drastisch op te krikken, vormt de Russische inval in Oekraïne.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws