GGZ verwacht geen nieuwe schoolsluitingen door coronapandemie, schade te groot

 © ANP / ANP

De kans dat het kabinet ervoor kiest om komende winter opnieuw onderwijs te sluiten als de coronapandemie weer oplaait is nihil, zo verwacht voorzitter van de Nederlandse GGZ Ruth Peetoom.

Redactie

De schade van sluiting van het onderwijs is zo groot geweest, dat nieuwe sluitingen volgens haar onverantwoord zouden zijn.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag dat het aantal jongeren met psychische problemen tijdens de coronapandemie flink toenam, waarschijnlijk als gevolg van maatregelen zoals schoolsluitingen en lockdowns. Volgens het CBS was vorig jaar 18 procent van de 12- tot 25-jarigen ‘psychisch ongezond’. In 2019 en 2020 was dit nog 11 procent.

‘Enorme effecten’

„Toen het onderwijs sloot zagen we veel meer jongeren met angstklachten, het aantal eetstoornissen nam toe en we zagen veel meer suïcidale gevoelens onder jongeren”, aldus Peetoom. „Het heeft enorme effecten gehad op een hele generatie. Gezien die ervaringen is het opnieuw sluiten van scholen komende winter het allerlaatste wat je moet doen. Dat weet het kabinet ook. Al kun je nooit voorspellen hoe een nieuwe coronavariant uitpakt en of het dan echt niet anders kan.”

Afgelopen winter sloot het basis- en voortgezet onderwijs nog enige tijd de deuren vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus. Ook mbo’s, hbo’s en universiteiten mochten een aantal weken geen fysiek onderwijs geven. Daarnaast waren allerlei activiteiten voor jongeren tijdens de pandemie lange tijd uitgesloten, zoals horecabezoek en evenementen.

Lees ook: Jongeren met psychische problemen neemt rap toe: ’Meiden vaker last van negatieve gevoelens’

Of lockdowns ook komende winter nodig gaan zijn, is moeilijk te voorspellen. Nieuwe varianten van het virus kunnen het aantal besmettingen komende maanden opnieuw sterk doen oplopen, zo meldde de Europese gezondheidsdienst ECDC eerder al. Of dat ook tot hoge aantallen ziekenhuisopnames en het sluiten van de samenleving zal leiden, is onduidelijk.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws