134 arrestaties in internationaal onderzoek naar mensensmokkel

De Europese opsporingsdienst Europol in Den Haag. © ANP / HAROLD VERSTEEG

In een groot internationaal onderzoek naar mensensmokkel zijn 134 mensen aangehouden, onder meer in Nederland. Ook zijn gesmokkelde vreemdelingen onderschept, meldt de marechaussee vrijdag.

Redactie

Het onderzoek richtte zich op het smokkelen van mensen via de zogenoemde Balkanroute. Van de 134 aangehouden verdachten werden de meeste, 63, opgepakt in Oostenrijk. In totaal werden meer dan negenhonderd smokkelincidenten ontdekt, aldus de marechaussee, waarvan de meeste in Oostenrijk en Duitsland.

Ook in Nederland werden incidenten ontdekt, zes in totaal, tijdens controles. Hier werden vier verdachten opgepakt, die volgens de marechaussee deel uitmaakten van een groter netwerk dat in meerdere landen opereerde. Ook speelde de marechaussee informatie door naar andere landen, wat leidde tot de aanhouding van een aantal hoofdverdachten.

Vijf landen

Afgelopen woensdag vonden de meest recente aanhoudingen plaats. Tijdens de actie woensdag werden tegelijkertijd 151 doorzoekingen in woningen in vijf landen gedaan, waaronder in twee woningen in Nederland. Hierbij werd onder meer 900.000 euro contant geld in beslag genomen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Europol, en vond plaats in samenwerking met opsporingsdiensten uit Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Roemenië en Servië. „We zien allerlei routes door Europa lopen waarop mensen gesmokkeld worden vanuit landen als Syrië en Afghanistan. Vaak zijn mensen weken onderweg onder erbarmelijke omstandigheden en moeten ze voor hun reis duizenden euro’s betalen. Het is mooi dat in dit onderzoek verschillende landen en opsporingsdiensten hebben samengewerkt om deze ernstige vorm van criminaliteit aan te pakken”, aldus de marechaussee.

Lees ook: Hoe jaagt FIOD op spoorloze broers achter Car Driver Deals? En waar zijn de miljoenen gebleven?

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws