Ook laatste bezetters Sterrebos bij VDL NedCar vrijuit

 © ANP

De laatste vier activisten die vanwege deelname aan de bezetting van het Sterrebos bij autofabriek VDL NedCar nog voor de rechter moesten verschijnen, gaan ook vrijuit. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een zitting van de politierechter.

Redactie

Het bos in Born werd op 28 januari bezet en op 8 februari ontruimd. De bezetters probeerden vergeefs de kap van het bos voor uitbreiding van VDL Nedcar te verhinderen.

Lees ook: Rechtbank toont nu wel begrip voor bezetters Sterrebos bij Born: actievoerders klaar voor volgende ronde

Een 44-jarige man die werd verdacht van het stelen van een bordje met opschrift ‘verboden toegang’ (eis 200 euro voorwaardelijk) werd vrijgesproken. Dat gold ook voor een 60-jarige man die zich in verboden gebied bevond en zich niet zou hebben gehouden aan aanwijzingen van een agent. Tegen hem had het Openbaar Ministerie twee maal 150 euro geëist.

Een derde verdachte, een 62-jarige man, kreeg geen straf, hoewel de politierechter bewezen achtte dat hij dreigend met een houten protestbord op een agent afliep. Het OM had tegen deze verdachte een werkstraf geëist van veertig uur voorwaardelijk. Een vierde zaak tegen een 58-jarige actievoerder werd geseponeerd wegen gebrek aan bewijs. Deze verdachte zou volgens het OM met gevaarlijk rijgedrag bewakers van het bos in gevaar hebben gebracht.

Eerder stonden 45 bezetters terecht voor de kantonrechter. Tegen 41 van hen legde een rechter geen straf op omdat het recht van demonstratie en vrijheid van meningsuiting volgens haar zwaarder wegen dan het belang van VDL NedCar. Vier andere verdachten kregen eerder van een andere kantonrechter wel geldboetes opgelegd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws