Benzine weer duurder ondanks opendraaien van de oliekraan

Jaknikkers pompen olie op in het Duitse Emlichheim nabij Coevorden. Alle kleine beetjes helpen nu. 

Jaknikkers pompen olie op in het Duitse Emlichheim nabij Coevorden. Alle kleine beetjes helpen nu. © EPA

Sittard -

Oliekartel OPEC+ heeft besloten de olieproductie in juli en augustus met een veel grotere stap te vergroten dan in de afgelopen maanden gebeurde. Maar het is veel te weinig om aan de vraag te voldoen. Op de wereldmarkt steeg de olieprijs verder. Tanken wordt nog duurder.

Theo Besteman

Automobilisten betalen zich blauw aan benzine. Ondertussen hebben vijftien leden van het oliekartel OPEC 1190 miljard liter ruwe olie in hun bodem. Maar het OPEC-bestuur weigert heel veel extra op te pompen om de wereldprijzen te drukken. Donderdag leek het gezelschap zijn steven toch te wenden. OPEC produceert in juli en augustus niet 432.000 vaten olie extra per dag, maar de kraan sluit pas bij 648.000 vaten per dag.

OPEC bracht het als groot nieuws. Maar enkele uren na het besluit daalde de harde realiteit in: de olieprijs op de wereldmarkt steeg ruim anderhalf procent. Een vat Brentolie kost nu 117,80 dollar, dat is ongekend hoog. Een liter Euro 95 heeft 2,476 euro als adviesprijs, ondanks de btw- en accijnsverlaging.

Marktpaniek

„Ze hadden een miljoen vaten per dag erbij kunnen doen, dan nog zou de prijs stijgen”, zo vangt hoofdeconoom Ole Hansen (Saxo Bank) de marktpaniek in woorden. De toeschietelijkheid vanuit Wenen sluit ook niet aan bij de broze realiteit tot nu toe: van de door OPEC beloofde 432.000 vaten per dag erbij vorige maand, werden uiteindelijk maar 132.000 vaten extra geleverd.

„Er is al een opgebouwd tekort van bijna 3 miljoen vaten per dag. Vooral door de achterstand in productie in Rusland”, aldus energie-analist Cyril Widdershoven. Volgens energie-instituut IEA ligt de vraag momenteel boven productie van 2019. Terwijl het aanbod daar ver bij achter blijft.

Raffinage-installaties draaien overal op volle toeren. „We hebben de capaciteit niet meer om de weggevallen Russische petroleumproducten, zoals diesel en benzine, ergens anders te produceren”, zegt Widdershoven.

Amerika

Veel heil uit de Amerikaanse putten zal er komende maanden ook niet komen. Daar stijgt de benzineprijs minstens zo hard. President Biden moet daar op voor de midterm-verkiezingen, en hij verliest als hij geen lagere tankprijzen kan garanderen.

Kortom, Europa krijgt geen aanvoer uit Rusland, er is geen extra raffinage beschikbaar, en China heropent zijn industrie - met een enorme vraag naar olie als gevolg.

De Nederlandse automobilist, die nu vaker op kantoor wordt verwacht, moet met dit OPEC-besluit nog maanden hogere tankprijzen aftikken. Tenzij het kabinet nogmaals stevig in de buidel tast voor ruimere steun.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws