Duitsland verhoogt het minimumloon naar 12 euro per uur

 © ANP / Richard Brocken

BERLIJN -

Het Duitse parlement heeft ingestemd met een verhoging van het minimumloon naar 12 euro per uur in oktober. Nu is dat nog 9,82 euro per uur en per 1 juli gaat het minimumloon al omhoog naar 10,45 euro.

ANP/DPA/AFPBron: ANP

De verhoging kreeg steun van een ruime meerderheid van de Bondsdag. De partijen CDU en AfD onthielden zich van stemming. De loonsverhoging was een belangrijke verkiezingsbelofte van bondskanselier Olaf Scholz. Volgens arbeidsminister Hubertus Heil zal de verhoging vooral gunstig zijn voor vrouwen en mensen in het oosten van Duitsland. Hij stelde dat het een zaak van respect is voor hardwerkende mensen.

Loonkosten

Nu werken ruim 6 miljoen mensen in Duitsland voor een minimumloon, op een actieve beroepsbevolking van meer dan 45 miljoen. De loonsverhoging moet die mensen helpen met de hoge inflatie. Werkgeversorganisaties hebben echter gewaarschuwd dat daardoor de loonkosten zullen stijgen, waardoor de prijzen verhoogd moeten worden en de inflatie verder kan toenemen. De Duitse vakbonden willen juist nog grotere loonsverhogingen.

Lees ook: Na zestien jaar Angela Merkel wil Duitsland vernieuwen: vijftien miljoen elektrische auto’s en legale cannabisteelt

In Nederland bedraagt het minimumloon voor iemand van 21 jaar en ouder op basis van een 40-urige werkweek per 1 juli 10,14 per uur. Als je een 38-urige of 36-urige werkweek hebt is het minimum-uurloon hier wel wat hoger.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws