Verdachten moord De Vries berecht, onderzoek opdrachtgevers loopt

 © ANP / ANP

„Een sterke zaak”, zo omschrijft het Openbaar Ministerie het dossier rond de moord op Peter R. de Vries dat op 7 en 15 juni in zijn definitieve vorm aan de rechtbank in Amsterdam wordt voorgelegd. De twee verdachten zijn volgens justitie de uitvoerders van de schokkende moord. Naar de opdrachtgever(s) loopt nog volop onderzoek.

Redactie

De Vries (64) werd op 6 juli vorig jaar van dichtbij neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij had net een optreden in RTL Boulevard achter de rug. Negen dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen. De schok was in het hele land groot.

De verdachten Kamil E. en Delano G. werden binnen een uur na de aanslag al opgepakt. De politie reed de vluchtauto klem bij een afrit op de A4. In de auto vond de politie onder meer het moordwapen, een omgebouwd alarmpistool. Op een patroonhouder daarvan is DNA van G. aangetroffen.

Lees ook: Royce de Vries, zoon Peter R., ook gewaarschuwd voor levensgevaar

Ook werd een smartphone in de auto gevonden. Chatberichten daarop wijzen erop dat het tweetal is aangestuurd door een tot dusver niet bij naam genoemde persoon. De botte straattaal waarmee voor en na de aanslag over de liquidatie wordt gesproken levert volgens het OM „een macaber beeld” op. E. (36) zou in de periode voor de aanslag voorverkenningen hebben uitgevoerd. G. (22) wordt gezien als de schutter.

De Landelijke Recherche doet het onderzoek naar de personen achter de moord. Onlangs nog heeft een doorzoeking plaatsgevonden in de woning van de moeder van Kamil E. Op de laatste inleidende zitting in de zaak tegen E. en G. wilde het OM daar verder niets over kwijt.

Volgens justitie heeft het er „alle schijn” van dat de moord op De Vries verband houdt met zijn activiteiten als adviseur en vertrouwensman van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi, Marengo. B.’s broer Reduan werd in maart 2018 doodgeschoten, in september 2019 trof zijn advocaat Derk Wiersum hetzelfde lot.

Ook in die zaken wordt nog steeds gezocht naar opdrachtgevers en tussenpersonen. De uitvoerders in beide zaken zijn gepakt en berecht. In de zaak-Wiersum loopt de zaak tegen de twee uitvoerders nog in hoger beroep. Zij kregen dertig jaar cel.

Lees ook: Hof vraagt media om moordverdachten Giërmo B. en Moreno B. onherkenbaar af te beelden

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de beveiliging van de drie slachtoffers. De drie moorden hebben tot een felle discussie hierover geleid. De resultaten van het OVV-onderzoek volgen mogelijk later dit jaar.

Het strafproces tegen E. en G. zal zich strikt beperken tot hun uitvoerende rol in het vermoedelijke moordcomplot tegen De Vries. De rechtbank heeft bevolen dat het tweetal de zaak in de rechtszaal moet bijwonen.

Lees ook: Peter R. de Vries wist dat hij gevaar liep, maar contact met overheid verliep ‘moeizaam’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws