Turnsters eisen meer dan een miljard dollar schadevergoeding wegens seksueel misbruik

Simone Biles. 

Simone Biles. © EPA

Meer dan negentig (oud-)turnsters, onder wie meervoudig olympisch turnkampioene Simone Biles, eisen meer dan 1 miljard dollar (omgerekend ruim 931 miljoen euro) schadevergoeding van de FBI vanwege het falen in de zaak rond seksueel misbruik door turnarts Larry Nassar.

Redactie

De politiedienst zou veel te afwachtend hebben gereageerd toen de eerste signalen binnenkwamen, waardoor het misbruik maandenlang kon doorgaan.

Twee weken geleden besloot het ministerie van justitie de voormalig FBI-agenten niet te vervolgen.

Melding

De meerderheid van de (oud-)turnsters zegt dat de voormalige arts van de Amerikaanse bond hen heeft misbruikt nadat in 2015 bij de FBI al melding was gemaakt van het misbruik. Afgelopen zomer verscheen een rapport van inspecteur Michael Horowitz van het Amerikaanse ministerie van Justitie waarin stond dat het FBI-bureau in Indianapolis „niet met de grootste ernst en urgentie op de beschuldigingen aan het adres van Nassar heeft gereageerd”.

Lees ook: Biles en andere turnsters pleiten voor vertrek olympisch bestuur

175 jaar

Naast Biles behoren ook olympisch kampioenes Alexandra Raisman en McKayla Maroney tot de groep eisers. De federale wetgeving geeft een overheidsinstantie als de FBI zes maanden de tijd om te reageren op de claim. Afhankelijk van de reactie van de dienst kunnen er rechtszaken volgen.

Nassar werd begin 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 175 jaar vanwege het seksueel misbruik van honderden jonge turnsters.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws