Ziekteverzuim naar record

 © ANP / HH

Nooit eerder zaten zoveel werknemers ziek thuis. In het eerste kwartaal van 2022 is het ziekteverzuim gestegen naar 6,3 procent. Dat is het hoogste percentage dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ooit heeft gemeten. In dezelfde periode vorig jaar was het verzuim 4,8 procent. In de zorg- en welzijnssector zijn net als in vorige perioden de meeste ziekmeldingen.

Klaartje Bax en Gabi OuwerkerkBron: De Telegraaf

In de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) was het verzuim 10,4 procent en in de kinderopvangsector 10 procent in het eerste kwartaal van 2022. Niet eerder werd in Nederland in een bedrijfstak een verzuim van 10 procent of meer gemeten. „Dit zijn branches waarbij het personeel vaak in contact is met cliënten. De omicronvariant laaide in het begin van dit jaar flink op en daarvan zie je de effecten terug in de cijfers,” verklaart Peter Hein van Mulligen.

In de horeca is de grootste stijging te zien qua ziekteverzuim. Lange tijd was dit juist een sector met weinig ziek personeel, maar in de eerste drie maanden van 2022 was er een ziekteverzuim van 6 procent en daarmee was het verzuim hoger dan in de meeste andere bedrijfstakken.

Lees ook: Experts waarschuwen: bom staat op barsten in bajes door tekort aan geld en personeel

Door deze hoge verzuimcijfers in combinatie met de enorme krapte op de arbeidsmarkt dreigen veel sectoren vast te lopen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws