Wielrenner Froome voelt zich niet goed en verlaat Dauphiné

Archieffoto Chris Froome (links). 

Archieffoto Chris Froome (links). © EPA

Wielrenner Chris Froome houdt het Critérium du Dauphiné na zes etappes voor gezien. De viervoudig winnaar van de Tour de France voelt zich volgens zijn ploeg Israel - Premier Tech al twee dagen niet goed. „Op advies van de medische staf heeft de ploeg besloten dat het voor Chris nu beter is om rust te nemen en zo snel mogelijk te beginnen aan zijn herstel”, staat in een verklaring van het team.

RedactieBron: ANP

Froome (37) speelde geen rol van betekenis in de Dauphiné, de rittenkoers die dient als voorbereiding op de Tour de France. De Brit kwam de afgelopen dagen steeds op achterstand binnen en stond in het algemeen klassement op de 76e plaats, ruim 11 minuten achter de Belgische leider Wout van Aert.

Lees ook: Ferron rijdt naar zege in zesde etappe Dauphiné

„Ik keek uit naar de laatste twee etappes, maar ik voel me niet 100 procent”, zegt Froome, die al enkele jaren tobt met zijn fysieke gesteldheid en vorm. „Het is teleurstellend om deze koers niet af te kunnen maken, maar ik boek progressie en ik wil in deze belangrijke fase van het seizoen geen terugslag krijgen.” Froome won de Tour in 2013, 2015, 2016 en 2017 in dienst van de Sky-ploeg (nu Ineos Grenadiers).

De kopman van Israel - Premier Tech zei eerder in de week dat hij voor het eerst in lange tijd geen last meer heeft van zijn heup, die hij drie jaar geleden net als heel wat andere botten brak bij een zware val in de Dauphiné. Froome heeft sindsdien zijn oude niveau niet meer gehaald. Hij wilde zich in het zware slotweekeinde van de Dauphiné testen met het oog op de Tour. Naar eigen zeggen heeft Froome van zijn ploeg nog geen zekerheid gekregen over zijn deelname aan de Franse etappekoers.

Dylan Groenewegen slaat de twee bergetappes waarmee de Dauphiné eindigt ook over. De Nederlandse sprinter van de Australische ploeg BikeExchange-Jayco gaat naar huis om bij te komen en zich voor te bereiden op de Tour. Groenewegen (28) eindigde vrijdag als achtste in de zesde etappe, zijn beste klassering in deze Dauphiné. Kort nadat zes vluchters over de streep waren gekomen, werd hij tweede in de sprint van het peloton.

Gerelateerde berichten

Ander nieuws