Eerste Britse ‘uitzettingsvlucht’ vertrekt naar Rwanda, ondanks aanhoudende kritiek

 

 © ANP

Dinsdag vertrekt de eerste ‘uitzettingsvlucht’ van het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda. Personen die op illegale manier het Verenigd Koninkrijk binnenkwamen, worden voortaan naar het Oost-Afrikaanse land gebracht. De regering van premier Boris Johnson houdt ondanks het luide protest het been stijf en zet haar nieuwe migratieplan dus voort.

RedactieBron: De Telegraaf

Maandag nog verwierp een rechtbank in Londen een lastminuteberoep tegen het controversiële regeringsplan, waardoor het nu definitief groen licht heeft gekregen. Londen zegt met dit plan de illegale oversteken van het Kanaal te willen ontmoedigen. Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 10.000 migranten het land binnengekomen na een oversteek van het Kanaal. Londen zal nu 144 miljoen euro aan Kigali betalen om vluchtelingen op te vangen.

Lees ook: Eerste Britse asielvluchten naar Rwanda vanaf half juni: hotel, herberg of weeshuis voor migranten

Maar het plan krijgt veel kritiek. Zo beschuldigen onder andere de Britse oppositie, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en mensenrechtenorganisaties de regering ervan met de uitzettingsvluchten het internationaal recht te schenden. Zelfs troonopvolger prins Charles bestempelde de procedure als „afschuwelijk”. De aartsbisschop van Canterbury omschreef het plan als een ‘nationale schande’.

Conservatieve regering staat achter het ‘Rwanda-plan’

Premier Johnson verdedigde het plan juist en stelde dat de regering zich niet onder druk laat zetten. Volgens hem is het juist onderdeel van een helder en duidelijk migratiebeleid. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel ziet de ‘Rwanda-procedure’ juist als dé manier om de immigratie onder controle te krijgen, wat een van de grote beloften van de Conservatieven is.

Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss wuifde de kritiek weg en zei dat het plan volledig legaal is. Verder wilde ze niets kwijt over het vertrektijdstip van de eerste vlucht of over hoeveel personen aan boord zijn. „Er zullen mensen aan boord zijn. En wie niet op deze vlucht zit, zit op de volgende”, aldus Truss. Volgens de zender Sky News zou het gaan om zeven personen.

Lees ook: JA21 wil opvang veiligelanders verplaatsen: ‘Asielzoekers naar Curaçao’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws