Van Gaal geniet van ‘zelfredzaamheid’ Oranje: ‘Fantastisch dat het zo uitpakt’

 

 © ANP / ANP

Bondscoach Louis van Gaal genoot van de manier waarop het Nederlands elftal na de late gelijkmaker van Wales toch nog de winst pakte in De Kuip. Direct na de aftrap koos Oranje voor een lange bal op Denzel Dumfries, die de bal doorkopte en zo Memphis Depay in staat stelde om de 3-2 binnen te schieten. „Ze hadden zelf afgesproken dat ze dit gingen doen, ik had niets gezegd. Fantastisch dat het dan zo uitpakt”, zei Van Gaal, die de zelfredzaamheid van zijn spelers roemde.

Redactie

De bondscoach zei dat deze manier van opbouwen wel eens was getraind. „Dan is Dumfries de noodoplossing. Hij deed het allemaal goed. Memphis scoorde daarna en evenaarde zo Huntelaar. Geweldig dat het allemaal zo uitpakt. De manier waarop wij die 2-2 mentaal weerstaan, door dit samen zo af te spreken, dat vind ik wel mooi om te zien hoor. Al vond ik ook dat wij recht hadden op de overwinning. Het was ook helemaal geen penalty voor Wales. Ongelooflijk dat de scheidsrechter die wel gaf.” Gareth Bale schoot vanaf 11 meter de gelijkmaker binnen, maar direct daarna dwong Oranje de 3-2 af.

Van Gaal vond dat zijn ploeg beter voetbalde dan zaterdag tegen Polen (2-2). „In balbezit speelden we beter, we lieten de bal beter rondgaan en ook met een betere snelheid. Ik heb ook wat crosspasses gezien. Dat had ik in de evaluatie van de wedstrijd tegen Polen allemaal gezegd.”

De bondscoach was tevreden over spits Vincent Janssen, die na bijna vijf jaar afwezigheid terugkeerde in Oranje. „Ik vind hem een aanspeelpunt, dat heeft hij ook laten zien. Hij heeft weliswaar niet gescoord, maar het scheelde niet veel. Hij was betrokken bij de eerste twee doelpunten. Ik vond dat hij waarmaakte wat ik van hem had verwacht.”

 

 © ANP / ANP

Memphis Depay was trots. „Geweldig hoe we dit er nog uitslepen”, zei de aanvaller. „Het zegt heel veel over het team. We willen winnen. Weer hebben we een geweldige mentaliteit getoond.”In het vorige duel met Polen (2-2) won Oranje niet omdat Depay vlak voor tijd een strafschop miste. „Toen baalden we allemaal in de kleedkamer, nu is het feest. Maar dat is voetbal. Het hoort er allemaal bij. Maar het is wel heel mooi dat we nu met deze overwinning afsluiten.”

Depay is hard op weg om topscorer aller tijden van het Nederlands elftal te worden. De aanvaller staat nu op 42 treffers in Oranje. Hij kwam op gelijke hoogte met Klaas-Jan Huntelaar. Alleen Robin van Persie scoorde vaker voor de nationale ploeg. Hij nam afscheid na 50 doelpunten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander nieuws