Moordverdachte Peter R. de Vries ‘in shock’ na strafeis levenslang

 © ANP / ANP

Kamil E., verdacht van de moord op Peter R. de Vries, zegt „in shock” te zijn dat er een levenslange gevangenisstraf tegen hem is geëist. „Ik heb geen bloed aan mijn handen.” Medeverdachte Delano G., die ook levenslang hoorde eisen, doorbrak aan het einde van de strafzaak voor even zijn zwijgen en wilde zijn medeleven tonen aan de nabestaanden. „Ik leef met u mee. Ik wens u oprecht alle sterkte toe”, zei hij woensdag in de rechtbank in Amsterdam.

Redactie

De twee verdachten kregen aan het einde van de strafzaak, die twee dagen duurde, de kans om als laatste nog iets te zeggen. De 22-jarige G. hield het bij enkele zinnen. De Pool E. (36) hield een langer verhaal en herhaalde nog eens dat hij niets met de moord te maken heeft. „Ik heb nog nooit een moord bijgewoond en zal nooit iemand doden. Ik ben geen moordenaar.” Hij meent dat het OM geen bewijs heeft voor zijn betrokkenheid. Hij heeft altijd ontkend.

Lees ook: Vriendin Peter R. de Vries in slachtofferverklaring: ‘Elke idioot kan de trekker overhalen’

Beide verdachten „hebben hun recht op vrijheid verspeeld”, motiveerde het Openbaar Ministerie vorige week de strafeisen. Volgens het OM is G. de schutter en heeft E. hem van en naar Amsterdam gereden en meerdere voorverkenningen uitgevoerd. G. heeft tot nu toe altijd gezwegen over de beschuldigingen.

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam. De misdaadverslaggever liep van de studio van RTL Boulevard, waar hij net een optreden achter de rug had, naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van nabij werd neergeschoten. Hij werd in het hoofd getroffen en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4. In de auto werd onder meer het moordwapen gevonden en een cryptotelefoon, waarmee de verdachten communiceerden met de vooralsnog onbekend gebleven opdrachtgever.

Lees ook: Zoon Peter R. de Vries: ’Mijn woorden hebben geen enkel effect op de verdachten’

Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat het te maken heeft met de rol van De Vries als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. „Daar heeft het alle schijn van”, zei de officier. In 2018 werd de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

De rechtbank is van plan 14 juli uitspraak te doen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws