Waarschuwing voor zonnesteek door hoge zonkracht en warmte

 

 © ANP / ANP

De komende dagen gaat de zon met flinke kracht schijnen en lopen de temperaturen hoog op. Deze combinatie van felle zon en warmte vergroot de kans op een zonnesteek, reden voor Weeronline om daarvoor te waarschuwen. Daarnaast geldt een waarschuwing voor ‘zomersmog’ in het zuiden.

redactie

Vrijdag en zaterdag zal op veel plekken zonkracht 7 worden bereikt en in het midden en zuiden van het land kan dit zelfs oplopen tot sterkte 8. Deze „uitzonderlijk hoge waarden” komen in Nederland niet vaak voor, aldus de weersite. De temperatuur loopt beide dagen naar verwachting op tot boven de 30 graden.

Bij deze waarden kan een gevoelige huid binnen een kwartier verbranden. De zon is het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur, en dus geeft Weeronline het advies de zon dan zoveel mogelijk te vermijden.

Smog

De zon schijnt het felst rond de langste dag van het jaar, op 21 juni. De sterkte is voornamelijk afhankelijk van de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag en de bewolking die zich lager in de atmosfeer bevindt. „Zoals sluierbewolking op 10 kilometer hoogte of stapelwolken op 1 kilometer hoogte”, legt een woordvoerster van Weeronline uit. „Daar weerkaatsen de wolken de straling.” Zand en water weerkaatsen het uv-licht eveneens, waardoor verbranden op het strand of een boot nog net wat sneller gaat.

Lees ook: Organisatie bereidt zich voor op warmste Pinkpop ooit: ‘35 graden of meer op vrijdag en zaterdag’

In het zuiden van het land is er vrijdag en zaterdag daarnaast kans op luchtvervuiling, ‘zomersmog’. De luchtkwaliteit wordt daar slecht omdat onder invloed van het krachtige licht, vervuilende stoffen worden omgezet in ozon. Dit kan zorgen voor luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, irritatie aan ogen, neus en keel en het vergroot de kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Wie last ervaart van de zomersmog doet er goed aan binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden, aldus Weeronline. Enkele regen- en onweersbuien en wind zullen de luchtkwaliteit zondag weer wat verbeteren.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting voor Limburg

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws