Taxus Taxi kan alsnog de weg op om snoeisel in te zamelen voor kankerbestrijding, behalve in Bergen

 

 © Stichting Taxus Taxi

Venray/Horst/Panningen -

Amper twee weken nadat de jaarlijkse actie werd afgeblazen, kan de Taxus Taxi alsnog op pad om taxussnoeisel in te zamelen voor de kankerbestrijding.

Marcel van Lier

Eén van de fabrieken die het snoeisel verwerken, heeft de stichting gevraagd om een beperkte hoeveelheid aan te leveren. Het gaat om 125.000 kilo, een kwart van de hoeveelheid die normaal wordt ingezameld. De Taxus Taxi zal daarom het werkgebied dit jaar beperken. Zo wordt in de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas wel taxus opgehaald, maar in Bergen niet.

Chemokuur

De naalden van de taxus baccata bevatten een stofje, taxol genaamd, dat gebruikt wordt in medicijnen die de deling van kankercellen tegengaan en bij chemokuren worden ingezet. Het zit alleen in jonge scheuten. De Taxus Taxi rijdt elke zomer door het zuidoosten van het land en haalt jaarlijks zo’n vierhonderd ton eenjarig snoeisel op. Voor één chemokuur is ongeveer honderd kilo nodig. Door de gestegen kosten van onder andere gas en diesel en de problemen in China wordt de inzameling dit jaar overgeslagen, liet de stichting onlangs weten. Ook liggen de meeste fabrieken die het snoeisel verwerken als gevolg van de coronacrisis (regelmatig) stil.

De inzameling gaat van start op 25 juni en stopt zodra er 125 ton is opgehaald.

Een afspraak maken om snoeisel op te halen is uitsluitend online mogelijk. Om kosten te besparen is het kantoor van de Taxus Taxi niet bezet en ook niet telefonisch bereikbaar. Kijk op www.taxustaxi.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten