Tergende onzekerheid na de Slag bij Waterloo: Zuid-Limburgse burgers zagen stoeten vluchtelingen en gewonde soldaten voorbijtrekken

Re-enactment van de Slag bij Waterloo. — © Jean-Pierre Geusens
In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over de onzekerheid in Limburg na afloop van de Slag bij Waterloo.
Achteraf kennen wij de uitslag: Napoleon heeft verloren. Maar Limburgse tijdgenoten bleven nog dagen in onzekerheid.
Napoleon had niet naar Rusland moeten gaan. Daarna was het met zijn macht gedaan. Hij werd verbannen naar het zonnige eiland Elba. Maar terwijl de hoge heren feest vierden in Wenen wist hij te ontsnappen en in juni 1815 was hij met een aanzienlijk leger alweer op weg richting Brussel. Vanuit onze contreien trok hem een Pruisisch leger onder leiding van Blücher tegemoet. De Pruisische voorhoede kreeg bij Fleurus een pak slaag en moest zich tijdelijk terug trekken. Ondertussen probeerde Blücher zijn hoofdmacht te verenigen met het Britse leger van Wellington, die zich bij Waterloo verschanst had. Daar zou op 18 juni de ontknoping plaats vinden.
Gewonden en vluchtelingen
Maar nog dagen daarna verkeerden de inwoners van Zuid-Limburg in tergende onzekerheid over de afloop. Vluchtelingen uit (Belgisch) Brabant trokken voorbij, zonder duidelijk nieuws. Karren met deels zwaargewonde Pruisische soldaten kwamen vanuit Fleurus aan in Sittard en Maastricht. Zij waren gedemoraliseerd en op de vlucht voor de Fransen. Zij waren zo overhaast vertrokken, dat veel wonden amper verbonden waren. Toegestroomde burgers waren ontzet bij dit bloedige tafereel. De gewonde soldaten kregen de broodnodige medische hulp en werden bij burgers ondergebracht, voordat zij verder konden naar een Pruisisch militair hospitaal in Aken.
Opluchting en ontzetting
In de dagen daarna bleven karren vol met gewonde soldaten arriveren. Zij waren er vaak slecht aan toe, wat bij de burgerij hevig medelijden opwekte. Er werd een grote hoeveelheid verband ingezameld om passende verzorging te kunnen leveren. De chaos aan Pruisische kant bleef nog dagen voortduren. Pas een week na de slag kreeg men duidelijkheid over de uitslag. Naast opluchting bleef de ontzetting over de gruwelen van de oorlog nog lang na zeulen.
Meer lezen?
Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.
Ik word abonneeLimburg slaagt er niet in voldoende statushouders te huisvesten: zo staat het ervoor in jouw gemeente
De eerste koempels uit Parkstad waren middeleeuwers: monniken van Rolduc haalden 900 jaar geleden al kolen uit de grond
Van nul tot nu Parkstad: De avontuurlijke ‘bergmeester’ Goossen van Vreeswijk in de 17de eeuw onderzocht mijnbouwmogelijkheden in Zuid-Limburg
Meest gelezen
Limburg slaagt er niet in voldoende statushouders te huisvesten: zo staat het ervoor in jouw gemeente
Bijzonder populair wijnevenement dat Maastricht door de vingers liet glippen strijkt neer in gehucht Winthagen
De eerste koempels uit Parkstad waren middeleeuwers: monniken van Rolduc haalden 900 jaar geleden al kolen uit de grond
Na weer een tropische dag, trekken vanaf woensdag zwaardere buien richting Limburg
Telefoon roodgloeiend bij Zuyderland: door fout honderden oude afspraakberichten verstuurd