Politie: handhaving trekkers kan ook achteraf

 © ANP / ANP

De politie kan achteraf handhaven als trekkers bijvoorbeeld verkeersregels overtreden door op de snelwegen te rijden, zo meldt een woordvoerder van de korpsleiding woensdagochtend.

Redactie

De korpsleiding kan nog niet melden hoeveel boetes er tot nu toe zijn uitgedeeld.

Lees ook: Limburgse boeren in konvooi naar stikstofdemonstratie: ‘Politie en automobilisten steken duimpje omhoog’

Volgens de woordvoerder gaat het lokale gezag, de driehoek van burgemeester, politie en officier van justitie, over de handhaving, en zal het steeds van de situatie afhangen wat er gaat gebeuren.

Zeer beperkte handhaving trekkers op snelweg om grote toeloop

De politie handhaaft daar waar het kan als tractoren de snelwegen opgaan, maar gezien de massaliteit waarmee dit woensdagochtend gebeurt zal die handhaving zeer beperkt zijn. Dat zei nationaal commandant bij de politie Willem Woelders woensdagochtend in het NOS Journaal.

Volgens Woelders blijft het uitgangspunt dat mensen niet op snelwegen mogen rijden met trekkers. „Daar zijn we natuurlijk ook op voorbereid in het hele land. Alleen wat we zien is dat er heel massaal met tractoren toch richting snelwegen wordt gegaan.”

Daar waar de politie kan, zijn mensen hier ook op aangesproken, aldus Woelders. „Sommigen hebben zich er inderdaad aan gehouden, maar de aantallen zijn dusdanig groot dat ze toch de snelwegen opgegaan zijn. Dan is bij ons de afweging: ‘wat kun je er op dat moment aan doen’”, vertelt de nationaal commandant.

Van belang is dan vooral de verkeersveiligheid en de veiligheid van de mensen die moeten handhaven, zegt Woelders. „Daar waar we kunnen zullen we handhaven, maar dat is gezien de massaliteit zeer beperkt.”

Vanuit heel Nederland gingen boeren al vroeg de weg op, met name in Limburg, Zeeland en Noord-Nederland. Volgens Woelders, die nog geen concrete aantallen kon noemen, gaat het om duizenden tractoren. Hij spreekt van een grote opkomst.

Woelders gaf verder aan dat de politie zich er samen met Rijkswaterstaat op concentreert dat het veilig blijft. In de loop van de ochtend wordt gekeken wat het boerenprotest gaat betekenen voor de avondspits. „Want ze moeten ook weer terug en ook daar is veiligheid dan een groot issue.” Verder herhaalde Woelders het advies dat eerder al door Rijkswaterstaat werd gegeven: „Daar waar je in Midden-Nederland de weg niet op hoeft, blijf dat vooral ook niet doen. Mensen moeten straks massaal weer terug en dan heb je enorme opstoppingen.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws