Caroline van der Plas: ‘Kamerleden moeten vrij zijn te komen’

Afbeelding: ANP / ANP

Elk Kamerlid moet vrij zijn om te gaan en staan waar hij of zij wil. Dat zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas woensdag in Stroe in een reactie op het bericht dat Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) niet naar het boerenprotest in dat dorpje gaan.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid adviseerde hen niet te gaan omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Van der Plas zegt het heel vervelend te vinden als dat zo is. „Maar als ik even naar mezelf kijk, persoonlijk, en er zou een demonstratie zijn van Extinction Rebellion bijvoorbeeld of een hele activistische milieugroep, dan zou ik denken, nou, daar ga ik niet heen. Wat is mijn meerwaarde daar? Ik ben het toch niet met ze eens en misschien worden ze wel boos op mij.”

‘Rand opzoeken’

Van der Plas zegt als Kamerlid altijd en overal haar werk te willen kunnen doen. „Maar ik maak ook keuzes waar ik wel en niet naartoe ga.”

In reactie op een man met een hooivork die rondliep met de tekst ‘Wie niet luisteren wil, moet maar voelen’, zegt Van der Plas: „Kijk eens wat er op de Black Lives Matter-protesten wordt gedaan. Kijk eens wat er bij de Greenpeace-protesten wordt gezegd. Kijk eens wat er bij de Extinction Rebellion-protesten wordt gezegd. Op een protestdag ga je altijd een soort van de randen opzoeken.”

Volgens de BBB-voorvrouw, die de nacht doorbracht op de boerderij waarbij het protest woensdag plaatsvindt, is het zo dat als een boer even iets doet, het meteen is van „ja, dat kan toch allemaal niet”. „Kom op zeg. We zijn ook geen sneeuwvlokjes hoor.” De wet overtreden kan niet, vindt Van der Plas. „Maar dat er een actiegroep de randen opzoekt, dat is volstrekt normaal, dat doen alle actiegroepen in Nederland.”

Over dat boeren ondanks dat dit verboden is woensdag toch over de snelwegen naar Stroe reden, zegt Van der Plas dat zij het veel gevaarlijker vindt om over de N-wegen te rijden. „Dat is gewoon totaal niet gecontroleerd. Daar zitten mensen op de fiets. Kinderen gaan naar school ‘s ochtends vroeg. Ik vind dat echt niet kunnen.” Van der Plas roept de autoriteiten dan ook op voor als er weer zo’n protest komt de boeren „gewoon” te begeleiden op de snelweg. „Dat is het meest veilig. Dat kun je reguleren.” Want de boeren laten een volgende keer die trekker nooit thuis staan, zegt ze. „Dat weten we zeker.”

Minister

Het is „verontrustend” dat mensen met een „onwelkome boodschap” van het publieke debat worden uitgesloten, vindt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Daarmee reageert hij op het nieuws over de NCTV die Kamerleden en landbouwwoordvoerders Tjeerd de Groot en Thom van Campen afraadde naar boerenprotesten te gaan, omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Eerder kon de Limburgse viroloog Marion Koopmans niet naar het festival Oerol, om dezelfde reden.

De Groot zegt dat hem de toegang tot het demonstratieterrein ontzegd was door de eigenaar, omdat hij er een andere mening op nahoudt dan de organisatie. Hij spreekt van „een zwarte dag voor de democratie” nu hij niet in gesprek kan met boeren en zij alleen „naar de mond worden gepraat” door politici die hen steunen.

Gesprek

Van Campen had het „elegant, charmant en collegiaal” gevonden als alle 150 Kamerleden niet naar het boerenprotest waren gegaan. Hij had als volksvertegenwoordiger graag het gesprek met de protesterende boeren willen voeren, willen luisteren naar hun zorgen en deze mee te nemen in het stikstofdebat van donderdag. „Ik vind het heel erg dat dit nu niet kan omdat men niet kan instaan voor mijn veiligheid.”

D66-Kamerlid De Groot noemt het „buitengewoon treurig” dat hij niet naar Stroe kan, omdat er geen politiecapaciteit is. „Ik baal ervan dat alle capaciteit wordt ingezet om trekkers, die de weg niet op mogen, naar de demonstratie te leiden, maar dat je geen mensen vrijmaakt om parlementariërs hun werk te laten doen.”

D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag sprak zich vorig weekend ook uit tegen bedreigingen aan het adres van politici en bestuurders. „Die zijn onacceptabel. Politici moeten daar niet voor buigen.” Ze gaf op het D66-congres complimenten aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), die „in een moeilijke situatie en onder grote druk blijft bij wat ze weet dat juist is.”

Lees ook: Kamerleden D66 en VVD niet naar boerenprotest; veiligheid kan niet gegarandeerd worden

Van der Wal werd op de dag dat ze de stikstofplannen van het kabinet presenteerde thuis opgezocht door boze boeren.

Rutte

Het is volgens minister-president Mark Rutte „niet goed” dat een aantal Kamerleden niet bij het boerenprotest in Stroe aanwezig kan zijn. „We moeten met elkaar ervoor zorgen dat iedereen in staat is die daar het woord wil voeren, dat te doen.”

Een aantal Kamerleden, onder wie Tjeerd de Groot (D66), Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA), kreeg van de NCTV het advies niet naar de betoging te gaan omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Boswijk is desondanks wel naar Stroe gegaan.

De boeren zijn boos over de stikstofplannen van het kabinet. De uitstoot moet drastisch omlaag om de natuur te beschermen. Volgens de premier staan de doelstellingen en wordt daaraan niet getornd. „Anders komt Nederland echt volledig op slot te zitten de komende jaren.”

In de provincies wordt verder gesproken over de invulling van de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). „Over het hoe moet het gesprek plaatsvinden. Dat zullen we de komende tijd doen”, aldus Rutte. Van der Wal zei eerder dat in de provincies maatwerk mogelijk zal zijn.

De boeren gingen ook weer massaal met tractoren de snelweg op om in het Gelderse Stroe te komen. Daardoor ontstonden lange files. „Je moet je houden aan de aanwijzingen van het openbaar bestuur”, zei Rutte daarover.

Door redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee