Clichébeeld beleggende zzp’er: vijftigplusser met veel geld

 

 © Getty Images/Tetra images RF

Sittard-Geleen -

Beleggen is populair onder zzp’ers. Ongeveer 38 procent belegt, voornamelijk om pensioen op te bouwen. Het clichébeeld van de gemiddelde belegger wordt daarbij bevestigd: de doorsnee beleggende zzp’er is man, heeft veel geld en is ouder dan 50. Dat blijkt uit onderzoek van online bank Knab onder 1.000 zzp’ers.

Redactie WijLimburg

Van alle ondervraagde mannen heeft 40 procent een beleggingsrekening. Bij de vrouwen gaat dat om 33 procent, zo blijkt uit het onderzoek. Zzp’ers die dichterbij hun pensioen komen, beleggen vaker dan jongere ondernemers: 42 procent van de vijftigers heeft een beleggingsrekening, tegenover 27 procent van de dertigers. Het grootste verschil schuilt in het vermogen. Van de zzp’ers met méér dan 20.000 euro spaargeld, heeft 50 procent een beleggingsrekening. Van de groep die minder op de spaarrekening heeft staan, belegt de helft: 24 procent.

Paar tientjes per maand

Veel mensen denken dat beleggen alleen interessant is als iemand veel geld heeft. Beleggen is volgens Knab echter ook goed mogelijk met ‘slechts’ een paar tientjes per maand. De reden om wél te beleggen is duidelijk: het verwachte rendement. De beleggende zzp’ers uit het onderzoek gebruiken het behaalde rendement vooral voor hun pensioen. Van alle zzp’ers met een beleggingsrekening storten ruim vier op de tien maandelijks direct een deel van de inkomsten op hun beleggingsrekening.

Wat zijn de voornaamste redenen om niet te beleggen? Wie het de zzp’ers zelf vraagt, krijgt vaak als eerste te horen: gebrek aan kennis. Dit argument lijkt vooral gebaseerd op gevoel. Dat je kennis moet hebben van de beurs of ervaring met beleggen is een tweede misverstand dat nog altijd in de hoofden van veel mensen zit. Er is tegenwoordig een groot aanbod van beleggingsproducten waarbij de belegger zelf alleen de inleg bepaalt en de rest van het werk laat doen door experts.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws