Octavie Wolters uit Roermond en Raoul Deleo winnen Zilveren Penseel

  • Octavie Wolters.

De Roermondse schrijfster en illustrator Octavie Wolters heeft een Zilveren Penseel gewonnen. Zij kreeg de prijs voor het prentenboek ‘Het lied van de spreeuw’. Raoul Deleo die in Venray geboren werd en in Weert opgroeide won ook een zilveren penseel voor zijn illustraties in Terra Ultima.

Het lied van de spreeuw is het eerste kinderboek van schrijfster en beeldend kunstenaar Wolters en valt op vanwege de betoverende linosneden. Volgens de jury „beheerst ze de linotechniek tot in de puntjes en maakte ze stuk voor stuk schitterende, ontroerende en krachtige platen die steeds weer van elkaar verschillen wat betreft compositie en gekozen perspectief, maar samen een smaakvol geheel vormen”.

De Roermondse gebruikt slechts drie kleuren: overwegend zwart en wit met een vleugje geel in de snavel en de pootjes van de spreeuw. „De contrasten die Wolters hiermee creëert zijn overdonderend: van een hagelwit tweeluik met de spreeuw en een specht tot een fonkelzwart decor waar ze de uil ten tonele voert”, aldus het juryrapport. „Wolters koestert duidelijk een diepe genegenheid voor de vogels die ze zo liefdevol afbeeldt en dat maakt deze ode aan het leven op onze planeet des te treffender.”

Octavie Wolters uit Roermond en Raoul Deleo winnen Zilveren Penseel
Raoul Deloe met boek.  Foto: Uitgeverij Terra Lannoo

Deleo won de Zilver Penseel dus voor zijn illustraties in Terra Ultima. Dat boek won eerder dit jaar ook al de Woutertje Pieterse Prijs. De jury schrijft over zijn illustraties: „De platen zijn overrompelend, adembenemend en bijzonder verfijnd getekend met een prachtig kleurgebruik en vol bijzondere details.”

In totaal kregen 45 jeugdboekenschrijvers en -illustratoren een Zilveren of Bronzen Griffel of Penseel. Dat gebeurde woensdag tijdens een boottocht in Amsterdam. Voor een aantal van de bekroonde schrijvers en illustratoren begint een spannende tijd: twee van die Zilveren Griffels en Penselen worden aan het begin van de Kinderboekenweek in oktober in Goud omgezet.

Enkele andere prijzen gingen naar de dichtbundel Alle wensen van de wereld van Rian Visser, de oorlogsroman voor jongeren De tunnel van Anna Woltz, Lennox en de gouden sikkel van Zindzi Zevenbergen, Films die nergens draaien van nieuwkomer Yorick Goldewijk en Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos, eerder dit jaar winnaar van de Vlaamse jeugdliteratuurprijs de Boon.

Door Rob Cobben

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee