Chinezen niet welkom bij belangrijke aanbesteding stroomnet

 © Chris Pennarts Postbus

ARNHEM -

TenneT weert Chinese partijen in zijn aanbestedingen voor belangrijke delen van het elektriciteitsnet. Dat bevestigt de netbeheerder na eerdere berichtgeving van ‘Het Financieele Dagblad’.

ANP

Vorig jaar zijn twee Chinese bedrijven op aandringen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geweerd uit een aanbesteding. Hun deelname kon risico’s opleveren voor de staatsveiligheid.

Het is niet zo dat de hele aanbesteding heeft stilgelegen, benadrukt een woordvoerder van TenneT, dat een staatsbedrijf is en het Nederlandse hoogspanningsnet beheert. Het gaat om een aanbesteding voor grote ‘stopcontacten’ op zee en het bouwen van omvormerstations op land. Zo worden windmolens op zee aangesloten op het stroomnet en dat is belangrijk voor het halen van de klimaatdoelen.

Lees ook: Ondernemers komen acuut in de knel door stroomstop

30 miljard

Het hele project, waarvoor contracten worden gesloten met meerdere partijen, heeft een totale waarde van zo’n 30 miljard euro. De verwachting is dat er in de tweede helft van volgend jaar meer duidelijkheid komt over wie de opdrachten gaan uitvoeren.

Een woordvoerder van TenneT legt uit dat er is overlegd met het ministerie van Economische Zaken over hoe om te gaan met Chinese leveranciers. „We kunnen niet zomaar partijen uitsluiten, want we zijn gebonden aan Europese aanbestedingsregels”, zegt hij.

Sancties

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is Nederland erg gevoelig voor Chinese sancties. Europa en Nederland importeren een groot aantal producten uit China en voor onder meer zeldzame aardmetalen zijn er weinig alternatieven.

De handel met China is in Nederland goed voor 66.000 banen en de export was 7 miljard euro waard in 2020. Dat maakt Nederland kwetsbaar voor een handelsboycot zoals China die bijvoorbeeld oplegde aan Litouwen vanwege het aanhalen van de relaties met Taiwan.

Een oplossing voor de afhankelijkheid van China die volgens het CPB wordt genoemd is „het ontkoppelen van China” door minder in- en uit te voeren. Dat zou ertoe leiden dat producten van de markt verdwijnen en dat de prijzen stijgen van onder meer elektrische apparaten.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws