Levenslang voor Willem Holleeder voor geven moordopdrachten

 

 © ANP / ANP

Redactie

Het gerechtshof Amsterdam heeft Willem Holleeder (64) vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het geven van een reeks moordopdrachten. De straf is gelijk aan die Holleeder van de rechtbank in 2019 kreeg.

Volgens het hof is Holleeder het brein geweest achter de liquidaties van Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook zat hij achter een mislukte moordaanslag op Mieremet in 2002, aldus het hof. Deelname aan een criminele organisatie heeft het hof eveneens bewezen verklaard.

Lees ook: Einde polderpenoze lijkt nabij, uitspraak hoger beroep zaak-Holleeder

In de ogen van het hof heeft Holleeder „gewetenloos beschikt en beslist over leven en dood” en „verschrikkelijke keuzes gemaakt om bezit te verwerven”. De moorden liet hij plegen om te voorkomen dat slachtoffers wraak zouden nemen of naar de politie zouden stappen. „De ene keer was het een logische stap om geld te krijgen, de andere keer het slotakkoord van een afpersing”, aldus het hof.

‘Pisbak’

Het hof noemde het „opvallend” dat drie van Holleeders slachtoffers - ‘bloedgabber’ Cor van Hout, vastgoedbaas Willem Endstra en crimineel John Mieremet - aanvankelijk vrienden van hem waren. Dat zij die vriendschap met de dood hebben moeten bekopen, onderstreepte volgens het hof hoe „kil en gewetenloos” Holleeder te werk ging.

Holleeder zat gedurende de uitspraak zachtjes te draaien op zijn stoel. Na het voorlezen van het vonnis haalde hij aanvankelijk zijn schouders op naar het hof. Toen hij werd weggeleid en vanuit het publiek „mooie uitspraak” werd geroepen, reageerde hij met „pisbak!”.

Holleeder heeft altijd ontkend en naar anderen gewezen. Ook zijn verdediging heeft in het hoger beroep van de zaak net als eerder bij de rechtbank uitvoerig gewezen op zogenoemde alternatieve scenario’s. Het hof vond daarvoor in de dossiers van de moordzaken en de getuigenverhoren echter „onvoldoende aanknopingspunten”.

Zussen

De belastende verklaringen die zijn zussen Astrid en Sonja tegen Holleeder aflegden noemde het hof daarentegen betrouwbaar en bruikbaar. Datzelfde gold voor verklaringen die kroongetuigen Fred R. en Peter la S. aflegden. Zij liepen over naar justitie in het Passageproces, dat deels over dezelfde moorden ging. Holleeders ‘partner in crime’ Dino Soerel kreeg daarin eveneens levenslang.

Het Openbaar Ministerie ziet in de uitspraak de bezegeling van een zeer langdurig, complex en intensief onderzoek. „Politie en justitie hebben hierin enorm geïnvesteerd en dan is het heel fijn dat het tot dit einde komt”, aldus een woordvoerder. „Evenals voor mensen die in deze zaak hun nek hebben uitgestoken en natuurlijk voor de nabestaanden.”

Holleeder in cassatie tegen veroordeling voor moorden

Willem Holleeder gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen de veroordeling door het gerechtshof. Dat zegt zijn advocaat Sander Janssen. Het hof legde Holleeder vrijdag in hoger beroep een levenslange celstraf op voor het geven van vijf moordopdrachten.

Janssen zei „natuurlijk heel teleurgesteld” te zijn over de uitspraak van het hof, die is weergegeven in ruim 500 pagina’s. „De onderbouwing van het hof was nu heel kort en we moeten het volledige arrest nog lezen, maar duidelijk is dat wij er heel anders in staan.” Zijn cliënt is ondanks de diepe teleurstelling over de uitspraak van het hof, „nog steeds strijdbaar”. Hij blijft er volgens Janssen bij dat hij aan niemand moordopdrachten heeft gegeven.

Volgens Janssen valt aan de uitspraak van het hof vooral op dat naar Holleeder wordt gewezen als de man die samen met anderen moordopdrachten heeft gegeven, „maar zijn het toch vooral steeds de gedragingen van anderen die kunnen worden vastgesteld en aan hem worden gekoppeld om hem daarin mee te nemen”. Holleeder is het daarmee „pertinent oneens”, zo liet de strafpleiter optekenen.

Janssen heeft in het hoger beroep net als eerder bij de rechtbank gepleit voor vrijspraak. Volgens hem is er onvoldoende bewijs tegen zijn cliënt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws