Ruim 130 coronapatiënten meer op verpleegafdeling dan vorige week

 

 © ANP / ANP

Het aantal patiënten besmet met het coronavirus op de verpleegafdelingen neemt toe. Op vrijdag liggen 593 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 566 op de verpleegafdeling, laten cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien.

RedactieBron: ANP

Een week geleden lagen op vrijdag 459 mensen met het virus in een ziekenhuis, 436 van hen op de verpleegafdeling.

Het LCPS liet eerder deze week al weten dat de toename in de ziekenhuizen vooral te zien is op de verpleegafdelingen. Op de intensive cares is het aantal opnames ongeveer gelijk gebleven: de hele week liggen daar tussen de twintig en dertig coronapatiënten. Dat is vergelijkbaar met een week eerder.

Ondanks de toename is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nog steeds relatief laag. Er liggen momenteel aanzienlijk minder patiënten die positief zijn getest op corona in het ziekenhuis dan bij de laatste golf. Tussen eind oktober en eind april hebben ziekenhuizen continu meer dan duizend patiënten met Covid behandeld.

Lees ook: Impact zomergolf corona is nog onduidelijk, aantal besmettingen en opnames neemt weer toe

Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die als een direct gevolg van hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken. Het RIVM maakte eerder dit jaar bekend dat ongeveer de helft van de mensen die met corona onder de leden in een ziekenhuis worden opgenomen, daar terechtkomt als een direct gevolg van de coronabesmetting.

Opnieuw meer dan 5000 nieuwe coronagevallen

Voor de tweede dag op rij zijn meer dan 5000 mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 5184 bevestigde besmettingen. Het gaat om testen bij de officiële GGD-locaties. Zelftesten thuis zijn niet meegerekend, dus het werkelijke aantal kan nog hoger zijn.

Op donderdag meldde het RIVM iets meer dan 5500 positieve tests in een dag. Dat is het hoogste aantal sinds 12 april, meer dan twee maanden geleden.

In de afgelopen zeven dagen zijn 30.532 positieve tests geregistreerd. Voor het eerst sinds 17 april komt dat totaal boven de grens van 30.000 gevallen uit. Gemiddeld waren er in de afgelopen week 4361 gevallen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de 27ste dag op rij. In twee weken tijd is het niveau ongeveer verdrievoudigd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws