RWE ziet af van aanleg stroomkabel tussen Clauscentrale en België en wil groot batterijpark bouwen in Dilsen-Stokkem

De Clauscentrale in Maasbracht. 

De Clauscentrale in Maasbracht. © Jeroen Kuit

Sittard -

RWE ziet af van de aanleg van een hoogspanningskabel tussen de Clauscentrale in Maasbracht en België. Het energieconcern is gezwicht voor de weerstand tegen het plan vanuit het Limburgse provinciebestuur en de rijksoverheid.

Stefan Dölcken

Dat zegt een woordvoerder van het energieconcern op navraag van De Limburger. Als alternatief voor het plan moet er nu een batterijpark voor stroomopslag worden aangelegd in Dilsen-Stokkem, vlak over de grens met Limburg. Oorspronkelijk wilde RWE daar een nieuwe gascentrale bouwen, maar daarvoor kreeg de energiereus geen vergunning.

RWE had in augustus 2019 aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat toestemming gevraagd om een dertien kilometer lange hoogspanningskabel aan te leggen van de Clauscentrale in Maasbracht naar Kinrooi in België. De gascentrale werd in die tijd net weer uit de mottenballen gehaald, na sluiting in 2014 als gevolg van de slechte economische omstandigheden.

Lees ook: Minister Wiebes weigert vergunning voor stroomkabel van Clauscentrale naar België

België wilde zich alvast verzekeren van stroom uit Limburg vanwege de beoogde sluiting van zijn kerncentrales in 2025. De laatste reactoren zouden dat jaar van het net gaan, was toen het plan. Inmiddels is de levensduur van twee van de zeven reactoren in Doel en Tihange vanwege de energiecrisis verlengd tot 2035.

Om elektriciteitstekorten door sluiting van zijn kerncentrales te voorkomen, zette het land vanaf 2019 volop in op import van stroom uit het buitenland. Vanwege de nabijheid van de Clauscentrale zagen de Belgische overheid en eigenaar RWE brood in een rechtstreekse aansluiting van de gascentrale op het stroomnet in België.

Storingen

Zowel het Limburgse provinciebestuur als het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waren fel tegen het plan. RWE wilde de hoogspanningskabel naast een al aanwezige kabel leggen van netbeheerder TenneT. Toenmalig minister Eric Wiebes weigerde de benodigde vergunningen af te geven, uit vrees voor storingen.

Hoogspanningsleiding bij de Clauscentrale. 

Hoogspanningsleiding bij de Clauscentrale. © Peter Schols

Ook vond Wiebes het niet acceptabel dat de CO₂-uitstoot van de centrale in Maasbracht op het conto van Nederland zou komen, terwijl de stroom zou wegvloeien naar België. Het provinciebestuur was tegen de aansluiting van de centrale op het Belgische net met het argument dat er daardoor minder stroom beschikbaar zou komen voor huishoudens en bedrijven in Limburg.

Lees ook: Eigenaar van Clauscentrale sleept minister Wiebes voor de rechter om kabel naar België

De zegsman van RWE erkent dat het concern is gezwicht voor de bezwaren. Wat dat betekent voor een door het concern aangespannen gerechtelijke procedure tegen het besluit van de minister, kon hij vrijdag niet zeggen.

Nieuwe gascentrale

Recent werd ook duidelijk dat RWE afziet van de bouw van een nieuwe gascentrale in de grensplaats Dilsen-Stokkem. Die was bedoeld als alternatief voor de rechtstreekse levering van Limburgse elektriciteit aan België. De Vlaamse overheid weigerde om de benodigde vergunningen te verlenen, waarna RWE het plan afblies. Burgers hadden massaal bezwaar gemaakt tegen de komst van de centrale.

Op de plek waar de gascentrale had moeten verrijzen, wil RWE nu een groot batterijpark bouwen voor de opslag van stroom. Het moet een totale capaciteit krijgen van 200 megawatt en een vermogen van 800 megawattuur. De accu’s zijn goed voor het jaarverbruik van ongeveer 100.000 huishoudens. De bouw is nog wel afhankelijk van de uitkomst van de veiling van capaciteit op het Belgische stroomnet, die eind dit jaar plaatsvindt. „Als alles meezit, kunnen we komend jaar gaan bouwen”, aldus de woordvoerder van RWE.

Opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit in grote batterijen wordt volgens RWE steeds belangrijker, omdat je op die manier de leveringszekerheid kunt verhogen op momenten dat de zon niet schijnt en de wind niet waait. De vergunningsprocedure voor het batterijpark is onlangs gestart.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws