Harbers: Schiphol kan ondanks krimp netwerk in stand houden

Minister Mark Harbers (Infrastructuur). © ANP

Met een maximum van 440.000 vluchten per jaar kan Schiphol toch het internationale netwerk van bestemmingen in stand houden, denkt minister Mark Harbers (Infrastructuur).

RedactieBron: ANP

Een verlaging van het huidige plafond van 500.000 vluchten is volgens hem nodig om de vervuiling en overlast die de luchthaven veroorzaakt terug te dringen.

Harbers onderstreept het belang van een goede, internationale luchthaven voor de economie en het vestigingsklimaat, maar ook dat van een gezonde en prettige leefomgeving. Het besluit om minder vluchten toe te staan moet zorgen voor „een nieuw evenwicht”. De nieuwe bovengrens kan naar verwachting in november volgend jaar worden ingevoerd.

‘Moeilijke boodschap’

Het besluit is „helaas een moeilijke boodschap” voor de luchtvaart, erkent Harbers. Hij is zich ervan bewust dat die nog maar net herstellende is van de ingrijpende gevolgen van de coronapandemie. De minister belooft alle belanghebbenden, van omwonenden tot luchtvaartmaatschappijen, de komende tijd te betrekken bij de uitwerking van de plannen.

Een besluit over de opening van Lelystad Airport voor passagiersvluchten is met twee jaar uitgesteld. De luchthaven moet eerst een natuurvergunning krijgen en het probleem met de laagvliegroutes moet worden opgelost.

Lees ook: Verbazing bij reizigers: omboeken kan niet, maar je kunt nog wel tickets kopen

Hoewel daarnaast het politieke draagvlak voor Lelystad Airport de afgelopen jaren grotendeels is verdwenen, wil Harbers nog niets weten van afstel. Hij blijft erbij dat het verplaatsen van vakantievluchten naar Lelystad kan bijdragen aan het behoud van de netwerkfunctie van Schiphol.

Schiphol dankt zijn grote internationale bereik grotendeels aan hoofdgebruiker KLM. Die kan het aanbod van verre bestemmingen alleen in stand houden als er ook ruimte is voor kortere vluchten waarmee overstappende passagiers naar Schiphol worden gebracht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws