Per fiets terug naar de Romeinse tijd tussen Tüddern en Reuver

 

 © ING Image.

Reuver -

Ter gelegenheid van de Nationale Archeologiedagen die van vrijdag 17 juni tot en met zondag 19 juni plaatsvonden is er een fietsroute tussen het Duitse Tüddern en Reuver uitgestippeld die fietsers kunnen blijven afleggen en kennis laat maken met de weg die oorspronkelijke Romeins was.

Deze weg is na een paar duizend jaar grotendeels verdwenen of onder een asfaltweg. Op sommige plaatsen is deze echter nog enigszins intact. Hier en daar gaat de fietsroute zelfs nog letterlijk over deze weg.

De fietstocht, bestaande uit drie fietsroutes (lussen), ligt tussen het Duitse Tüddern (in de Romeinse tijd genaamd Teudurum) en de Witte Steen in Reuver. Elke fietsroute voert van zuid naar noord zoveel mogelijk langs het vermoedelijke tracé van de Romeinse weg. Terug naar het startpunt voert de fietstocht langs historische bezienswaardigheden. Het eindpunt van fietsroute 1, sluit aan op het startpunt van fietsroute 2, en het eindpunt van fietsroute 2 sluit aan op het startpunt van fietsroute 3.

Lees ook: Steeds nauwer samenwerkende universiteiten in Maastricht en Nijmegen leren van elkaars kroonjuwelen

Zo’n 2000 jaar geleden werd er in het Romeinse Rijk door de Romeinen een enorm wegenstelsel aangelegd van zo’n tachtigduizend kilometer. Eén van deze wegen is de Via Traiana. Deze weg, aangelegd rond het midden van de eerste eeuw na Christus, verbond de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana (Xanten) met Heerlen en Maastricht en was van grote militaire en economische betekenis. Doordat deze weg het huidige werkgebied van de heemkundekring Echter Landj, heemkundevereniging Roerstreek en heemkundevereniging Maas- en Swalmdal doorkruiste, hebben de archeologische werkgroepen van deze verenigingen een samenwerkingsverband opgericht onder de naam Via Traiana.

Het doel van Via Traiana is om het mogelijke tracé te verkennen en te onderzoeken. Over de route van de weg zijn namelijk veel meningsverschillen en is er veel discussie. De exacte route is helaas grotendeels nog onzeker.

Klik hier voor meer informatie en de exacte routes.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten