Prins Charles zou miljoenen van controversiële sjeik hebben aangenomen

Beste vrienden: Charles schudt de hand van zijn ’donor’Sjeik Hamad Bin Jassim al Thani. 

Beste vrienden: Charles schudt de hand van zijn ’donor’Sjeik Hamad Bin Jassim al Thani. © ANP/HH

Zakken vol contant geld ter waarde van in totaal 3 miljoen euro hebben de Britse prins Charles opnieuw in de problemen gebracht. Het geld werd gegeven door een controversiële sjeik uit de Arabische Emiraten, die er onder andere van wordt verdacht Al Qaeda te hebben gefinancierd, en was bestemd voor liefdadigheidsstichtingen van Charles.

Joost van Mierlo

De berichtgeving in The Sunday Times zorgt voor nieuwe schokgolven rond het Britse koningshuis. Daar wordt al maanden gespeculeerd over de manier waarop Charles zijn goede doelen financiert. In november vorig jaar moest zijn rechterhand Michael Fawcett opstappen.

Fawcett had in het verleden diverse malen aanzienlijke bedragen geaccepteerd in ruil voor hulp om een verblijfsvergunning, of een adellijke titel, te regelen in het Verenigd Koninkrijk. In al deze gevallen was het onduidelijk of kroonprins Charles op de hoogte was van de specifieke omstandigheden waarin deze donaties werden verkregen.

Koffer met biljetten

Bij de ontvangst van het geld van sjeik Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani is daarvan geen sprake meer. Charles ontving een koffer met 500 euro biljetten ter waarde van totaal 1 miljoen euro tijdens een persoonlijke ontmoeting met Hamad in 2015. De ontmoeting met de voormalige premier van Qatar vond plaats in Clarence House, de Londense woning van Charles. Criticasters wijzen erop dat de ontmoeting nooit officieel was geregistreerd.

In totaal gaat het om een bedrag van 3 miljoen euro die in diverse transacties met koffers en zelfs met plastic zakken werd afgeleverd. Charles heeft niet persoonlijk geprofiteerd van de giften. Hij gaf het geld aan medewerkers, waarna het op de rekening van een van stichtingen die Charles steunt werd gestort.

In een officiële verklaring laat een woordvoerder van Charles weten dat er niets mis was met de giften. Zowel de gulle gever, als ook de manier waarop de gift tot stand kwam, was indertijd zorgvuldig gecheckt, aldus de verklaring.

Drugsbaas

Niet iedereen is overtuigd van de wijsheid van het accepteren van deze koffers met contanten. Volgens voormalig minister Norman Baker, die een boek heeft geschreven over de financiering van het Britse koningshuis, doet de overdracht meer denken aan de betaling van een Zuid-Amerikaanse drugsbaas, dan een donatie aan een liefdadigheidsstichting van de prins, zo meldt hij in The Guardian.

Charles-biograaf Tom Bower laat twijfel bestaan over de twijfelachtige transacties. Volgens Bower gaat het om scenes die verwacht worden in de televisieshow ‘Only Fools and Horses’. Hij denkt dat de transacties het lastig zullen maken voor Charles om, ooit het koningschap te aanvaarden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws