Rillen van peperdure gasnota

 

 © Hollandse Hoogte / Rias Immink

Sittard -

Veel mensen worstelen met energievragen. „Hoe voorkom ik dat mijn gas- en stroomnota onbetaalbaar wordt?”

Bernard Vogelsang Bron: De Telegraaf

Een gemiddeld huishouden was traditioneel circa €2000 per jaar kwijt aan gas en stroom. Maar door de oorlog in Oekraïne en jarenlange belastingverhogingen is de doorsnee energierekening verdubbeld naar ruim €4500. Directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com ziet al jaarcontracten van €5000, €6000 en €7000 voorbijkomen. „Deze bedragen zijn ongekend.”

Toch denkt de ondernemer dat er een uitweg uit de energiecrisis mogelijk is. Volgens hem kan het kabinet de financiële pijn van consumenten verlichten door de periode te verlengen waarin het lage btw-tarief wordt geheven op gas en stroom. De btw op energie wordt van 1 juli tot 1 januari verlaagd van 21 procent naar 9 procent. „Kondig nu aan dat de 9 procent btw ook geldt in heel 2023. Dat schept duidelijkheid en rust voor huishoudens en energiebedrijven”, meent Woldring.

De Groninger is er ook van overtuigd dat de gasprijs omlaaggaat als het kabinet besluit de komende jaren op een verantwoorde wijze gas te blijven winnen in zijn provincie. Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) maakte deze week echter bekend dat de Groningse gasputten vanaf oktober op de waakvlamstand gaan. De bewindsman wil eind volgend jaar of in 2024 de putten zelfs gaan volstorten met beton. „Bij de huidige wereldwijde gastekorten is dat zeer riskant en komt daarmee volgens de Mijnraad en de Raad van State zelfs de leveringszekerheid van energie in gevaar”, waarschuwt Woldring.

Hij vindt wel dat als de gaswinning in Groningen weer wordt opgestart, de opbrengsten naar de Groningers moeten gaan en er ruimhartige en snelle compensatie voor gedupeerden met bevingsschade moet komen.

Woldring pleit tevens voor het tijdelijk afschaffen van de energiebelasting op gas, in ieder geval voor huishoudens met een gemiddeld jaarlijks verbruik van maximaal 1500 kuub. Huiseigenaren kunnen hun energierekening zelf in toom houden door zonnepanelen of een hybride warmtepomp te kopen. „Zo’n warmtepomp is een aanvulling op je cv-ketel die ervoor zorgt dat je minder gas verbruikt. Er hangt wel een prijskaartje van bijna €5000 aan.”

Het vergelijken van energietarieven en overstappen van leverancier kan volgens Woldring ook lonen. „Houd er wel rekening mee dat de tarieven nu hevig schommelen doordat de Russen aan de gaskraan draaien.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws