FNV: hogere kilometervergoeding is wassen neus

 

 © ANP

Utrecht / Sittard -

Miljoenen werknemers hebben niets aan een verhoging van de maximale kilometervergoeding, zoals het kabinet wil. Dat komt doordat velen helemaal geen reiskostenvergoeding krijgen.

ANPBron: ANP

Slechts een derde van de Nederlandse werknemers krijgt de maximale onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro. Dat meldt vakbond FNV op basis van eigen onderzoek. Daarbij keek FNV alleen naar de afspraken die zijn gemaakt in collectieve arbeidsovereenkomsten.

Om de kilometervergoeding is veel te doen vanwege de hoge brandstofkosten. De compensatie voor het reizen van en naar werken is nu onbelast maximaal 0,19 euro per kilometer, maar wordt volgend jaar verhoogd naar 0,21 euro. Vakbond CNV meldde al eerder dat bijna negen op de tien werkenden moeten toeleggen op de reiskosten.

Lees ook: ‘Kilometervergoeding moet snel omhoog vanwege recordprijs benzine’

Eerder dit jaar zei werkgeversorganisatie AWVN op basis van onderzoek dat twee op de drie werkgevers de kilometervergoeding willen verhogen zodra de overheid de onbelaste vergoeding per kilometer opvoert. De vakbonden wezen er al op dat de meeste werknemers nu minder krijgen dan dat maximum. Bijvoorbeeld in de ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg en op Schiphol bij het grondpersoneel krijgen medewerkers veel minder, aldus FNV. De vakbond roept alle werkgevers weer op om zo snel mogelijk 0,19 euro per kilometer te gaan betalen en zodra de maximale onbelaste vergoeding omhooggaat, om die te betalen. „Overigens kunnen werkgevers ook al meer betalen”, zegt een woordvoerster.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws