Econoom: file kost 200 euro per uur per vrachtwagen

Boeren met trekkers veroorzaakten verkeerschaos op de A67 bij Sevenum.  

Boeren met trekkers veroorzaakten verkeerschaos op de A67 bij Sevenum.  © Jeroen Kuit

Utrecht / Sittard -

Een file kost zo’n 200 euro per uur per vrachtwagen. Dat bevestigt econoom Henry Steenbergen van Rabobank. Maandagmiddag ontstonden er lange files op de Nederlandse snelwegen door protestacties van boeren.

onze verslaggeverBron: ANP

Steenbergen komt aan zijn schatting door de huur van een vrachtwagen, de chauffeur, de brandstof, de afschrijving en gederfde omzet bij elkaar op te tellen. Daarnaast kunnen er gevolgen zijn voor de bedrijfsvoering van ondernemingen. „Een vrachtwagen vol zand heeft minder impact dan een die is volgeladen met iets wat cruciaal is voor de productie van een bedrijf”, zegt hij.

Boeren voeren op meerdere plekken in het land actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, staan of rijden tractoren en kan het verkeer niet doorrijden. „In Nederland staat al snel een groot aantal vrachtwagens vast”, zegt Steenbergen. „Met een man of honderd kun je een groot deel van het land platleggen. Reken maar uit wat het kost als er 10.000 vrachtwagens stilstaan.”

Lees ook: Protesterende boeren blokkeren snelweg: file op de A67

Files kostten het vrachtverkeer in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, tussen de 1,2 miljard en 1,6 miljard euro. Dat hebben onderzoeksbureau Panteia voor branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersvereniging evofenedex uitgerekend.

TLN vindt het onacceptabel dat snelwegen worden geblokkeerd tijdens demonstraties en roept de boeren op zo snel mogelijk te stoppen. „Het kan niet de bedoeling zijn dat acties anderen in gevaar brengen of het werken onmogelijk maken”, zo stelt de transportorganisatie op haar website.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws