Boeren protesteren weer bij woonhuis minister Van der Wal

 

 © ANP

Een groepje protesterende boeren heeft zich maandagavond kortstondig verzameld bij het woonhuis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). De bewindsvrouw was zelf niet thuis, laat een woordvoerder van de minister weten.

Redactie

Het is de tweede keer dat boeren bij de Gelderse woning van de minister protesteerden. Zij zijn het niet eens met het stikstofbeleid van het kabinet. Toen deze plannen ruim twee weken geleden werden gepresenteerd trokken ze ook al naar het huis van Van der Wal.

In de politiek is de actie destijds scherp veroordeeld. Het kabinet noemde betogen bij het woonhuis van een bewindspersoon onacceptabel. Maar er is niets tegen te doen zolang er niets strafbaars gebeurd. De politie heeft maandag een bewakingspost bij het woonhuis geplaatst.

‘Diep triest’

„Wanneer zelfs een preventieve politiepost voor de deur van de minister en haar gezin ze niet meer tegenhoudt... Diep, diep triest. En ondermijnend voor onze democratische samenleving”, twitterde D66-fractieleider Jan Paternotte naar aanleiding van het nieuwe protest.

Van der Wal deed vrijdag nog aangifte van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto. Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken.

Lees ook: Advocaat: eigenaar truck wil excuus maken aan minister Van der Wal

De truck-eigenaar liet een dag later via zijn advocaat weten dat hij is geschrokken van alle media-aandacht. Hij wil in een gesprek graag zijn excuses aanbieden omdat het nooit zijn bedoeling is geweest om te bedreigen of intimiderend over te komen of om de minister iets aan te doen.

Het is nu eerst aan het Openbaar Ministerie, laat de woordvoerder van de minister weten. Er wordt geen gesprek aangegaan met de eigenaar van de vrachtwagen.

Boeren voeren actie met tractoren op Mediapark in Hilversum

Een groep van enkele tientallen boeren heeft maandagavond rond 20.15 uur een verrassingsactie gehouden op het Mediapark in Hilversum, meldt de politie.

De boeren zijn met ongeveer veertig tractoren het terrein opgegaan. Waarom de boeren in Hilversum demonstreren is nog niet duidelijk.

De actie hindert het verkeer vooralsnog niet. Het Mediapark is nog bereikbaar voor bezoekers.

Lees ook: En weer ging de snelweg op slot, boeren zinspelen al op volgende acties

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws